Hoppa till huvudinnehållet

Dokumentär om Sven-Ingvars på Hultsfredsfestivalen: ”Vad ska vi dit och göra!?”

Publicerad:
För Sven-Ingvars - Thommy Gustafson, Robin Bailey, Sven-Erik Magnusson, Patrik Karlsson och Ingvar Karlsson - blev spelningen på Hultsfredsfestivalen 1991 en nytändning.
För Sven-Ingvars - Thommy Gustafson, Robin Bailey, Sven-Erik Magnusson, Patrik Karlsson och Ingvar Karlsson - blev spelningen på Hultsfredsfestivalen 1991 en nytändning. Foto: Tobias Röstlund

Sveriges radio har gjort en dokumentär om turerna kring Sven-Ingvars konsert på Hultsfredsfestivalen 1991.

Festivalen var utsåld och för Sven-Ingvars kom festivalspelningen att leda till en nytändning.

Radiodokumentären ”Sven-Ingvars mytomspunna spelning på Hultsfredsfestivalen” tar avstamp i Slottsbron i slutet av 50-talet för att ge lyssnaren en bakgrund till bandets konsert på Hultsfredsfestivalen 1991.

Det är en av de mest betydelsefulla spelningar som bandet har gjort, festivalen var slutsåld – 21 800 personer i publiken – och Värmlandsbandet tog plats jämte akter som Thåström, Sator och amerikanska The Black Crowes. Spelningen blev en triumf för gruppen, NWT:s löpsedel på måndagen efter festivalhelgen konstaterade att ”Sven-Ingvars brädade rockeliten”.

Men när Sven-Ingvars först fick frågan om att spela var de tveksamma, en semesterresa var bokad för bandet som undrade: ”Vad ska vi dit och göra!?”.

I dokumentären medverkar bland andra Ingvar Karlsson och författaren Anders Nilsson, som nyligen skrev biografin ”Ett år i taget” om bandet. Programmet är gjort av Mattias Lindgren och finns att lyssna på SR-appen eller på sr.se.

För mer om Sven-Ingvars omsusade Hultsfredskonsert – läs en intervju med festivalbokaren Håkan Waxegård från NWT:s jubileumsbilaga om Sven-Ingvars, på nwt.se.

Artikeltaggar

Anders NilssonDokumentärerFestivalerHåkan WaxegårdHultsfredsfestivalenHultsfredsfestivalen 1991Ingvar KarlssonJoakim ThåströmKändisarKonserterMattias LindgrenMusikNöje/KulturSatorSlottsbronSpelningarSven-Erik MagnussonSven-IngvarsThe Black Crowes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.