Hoppa till huvudinnehållet

Flera äldre drabbade i stor bedrägerihärva – två gripna: ”Lyckat spaningsarbete”

Publicerad:
Polisen spanade på en adress i Bengtsfors och kunde sedan slå till och då gripa två personer.
Polisen spanade på en adress i Bengtsfors och kunde sedan slå till och då gripa två personer. Foto: Johan Nilsson/TT

Inom loppet av drygt två timmar får polisen tre samtal om misstänkta bedrägeriförsök runt om i Dalsland.

Polisens framgångsrika spaningsarbete leder till att två personer, en man och en kvinna i 30-årsåldern, kan gripas i en lägenhet i Bengtsfors.

Båda har senare anhållits av åklagare.

Klockan 16.48 på lördagseftermiddagen nås polisen av det första samtalet från Bengtsfors.

– Det är en kvinna på 90 år som berättar att hon har blivit uppringd av en man som säger att han ringer från Elgiganten. Han säger att hon har beställt en telefon och att man därför ska komma hem till henne. Sen dyker det upp en kvinna vid hennes dörr och hon går in i bostaden, går runt där och får med sig guldsmycken som hon tar med sig till en bil som står utanför, säger Jens Andersson, presstalesperson vid polisregion Väst.

Polisen får kort efter händelsen tips om en bil som setts i närheten av bostaden och aktiverar då resurser.

Ytterligare samtal

En dryg timme senare, klockan 18.02, kommer nästa samtal till polisen på samma tema, då från Dals-Ed. Polisen ser ett mönster och anar oråd.

– Det är en anhörig till en 100-årig kvinna som ringer till oss. Personer ska ha varit utanför kvinnans dörr och uppgivit att de är där på uppmaning av hennes son för att hämta smycken. Det är också givetvis en lögn. Men hon lämnar ifrån sig smyckena. Vi får det här samtalet ungefär 20 minuter efter att de varit där.

Polisen kopplar då in ytterligare resurser då man tror att händelserna har ett samband och arbetar med spaning i området, när ett tredje samtal kommer. Även denna gång från Dals-Ed. Klockan är då 19 på kvällen.

– En kvinna i 90-årsåldern ska ha haft besök av en kvinna som har utgett sig för att vara polis och hon får med sig smycken även därifrån, säger Jens Andersson.

Gör husrannsakan

Polisens spaningsarbete visar sig bli framgångsrikt.

– Det leder oss fram till en lägenhet i Bengtsfors. Vi har spaning på adressen och det fattas sen ett beslut om att göra en husrannsakan.

Polisen går in i lägenheten.

– I bostaden anträffar vi en kvinna i 30-årsåldern och en man i samma ålder. I lägenheten finns det också diverse misstänkt stöldgods. Det är guld och smycken som man tar i beslag. Individerna grips och anhålls senare under natten

Det är i nuläget lite oklart vilken typ av brottsrubricering det handlar om.

– Någon av de hän händelserna utreds som stöld, eller möjligtvis grov stöld. Samtliga fallen handlar i alla fall om åldringsbrott, men det är lite oklart om gärningspersonerna varit hotfulla vid de här tillfällena eller vad som sagts.

Polisen misstänker att de två gärningspersonerna varit runt på samtliga tre platser.

– Det var en intensiv spaningsinsats som ledde fram till ett gripande. Ibland skäms ju de äldre människorna så mycket och istället väntar med att höra av sig. I många fall kan det gå flera timmar eller flera dagar innan vi får reda på sådant här. Men den här gången var de snabba och därför kunde vi klara upp detta. Skönt när det an leda fram till att någon kan gripas och kanske, vad det lider, även dömas för det.

Artikeltaggar

ÅklagareBengtsforsBrott, lag och rättDals-Eds kommunDalslandElgigantenGripandenHusrannsakanJens AnderssonStölder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.