Hoppa till huvudinnehållet

Sista sommaren på Bomstadsudden går mot sitt slut: ”En smäll på truten”

Publicerad:
Thomas Hansson och Lars Jörnelid är två av de boende på Bomstads camping som nu kommer få packa ihop och invänta en eventuell ny plats.
Thomas Hansson och Lars Jörnelid är två av de boende på Bomstads camping som nu kommer få packa ihop och invänta en eventuell ny plats. Foto: Lisa Olaison

Nu är det snart över med morgonkaffe på Bomstadsudden för de mångåriga gästerna.

Sista sommaren går obönhörligt mot sitt slut och trall och annat ska väck.

– Jag hade tänkt ha en go pension här, säger Thomas Hansson.

Det är regn i luften den här sista lördagen i augusti. Det är lite folk i rörelse bland husvagnar och uppbyggda förtält.

Thomas Hansson står och förbereder upptagandet av en vinbärsbuske som växt sig stor under åren på Bomstadsudden.

– Det är förjävligt.

Orden kommer efter vår fråga om hur det känns när flytten närmar sig.

Striden om campingplatserna har pågått i sju år.

Konflikten handlar om strandskyddet.

Det började med ett klagomål till kommunen. Därefter har det gått även till länsstyrelsen. En ny detaljplan ska tas fram för området, men själva udden är ett eget tillsynsärende.

Därför har säsongscamparna sagt upp och nu går alltså sista sommaren mot sitt slut.

– Jag förstår inte vad det gnälls över, vill man gå så är det bara att knalla och gå, säger Thomas Hansson.

Udden har gjort sitt som säsongscamping, men hur den ska användas framöver är inte helt klart, säger Bomstadbadens vd David Nordentjell.
Udden har gjort sitt som säsongscamping, men hur den ska användas framöver är inte helt klart, säger Bomstadbadens vd David Nordentjell. Foto: Lisa Olaison

Varken han eller grannen Lars Jörnelid har några ”hard feelings” mot campingen som de tycker ha kämpat på camparnas sida hela tiden.

– De har gjort så mycket det kan, säger Lars Jörnelid.

Tanken på att få fortsätta bo på udden har de släppt, för säsongscampingen där har gjort sitt. Trägolven, tälten och växter som ska planteras ska bort. Vagnen kan få stå under hösten, vintern.

– Det är bara att plocka ner grejerna, men det är en smäll på truten, säger Lars.

Sommaren 2023 kommer inte gå till historien som den roligaste för campinggästerna. Samtalsämnet har varit givet när grannarna möts.

– Vi har inte mått bra av att gå i den här ovissheten, säger Thomas Hansson.

Lars Jörnelid har bott över 20 år på campingen. Nu är det slut med boende på udden i alla fall och trägolvet måste väck.
Lars Jörnelid har bott över 20 år på campingen. Nu är det slut med boende på udden i alla fall och trägolvet måste väck. Foto: Lisa Olaison

Var morgonkaffet ska intas sommaren 2024 är ännu inte klart. Ungefär hälften av de som bor på udden nu kommer att tilldelas nya platser.

Thomas Hansson pekar mot ett skogsparti som det har pratats om, men Bomstadbadens vd, David Nordentjell, säger att inget är klart.

– Det är ett 20-tal som är intresserade av en ny plats och som blivit erbjudna det. Och det kommer vi kunna erbjuda under hösten.

När tror du att ett sådant besked kan komma?

– Ganska så snart, det är max en månad bort.

Vad som händer med udden vet han inte nuläget.

– Beskedet är att det är slut med säsongscamping, men vi har fortfarande en dialog om vad vi ska göra med den. Det blir något som hösten och vintern får utvisa, säger David Nordentjell.

Nu vräks camparna på Bomstadbadens udde: ”Det känns förjävligt”Striden om Bomstad: Kommunens besked efter nya uppläxningen

Artikeltaggar

BomstadBomstadbadenCampingDavid NordentjellHusvagnarSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.