Det blöta vädret fortsätter att sätta käppar i hjulen för bönderna.
Spannmålsbonden Per Henningsson i Nybble har hittills bara fått in 20 procent av skörden.
– I vanliga fall skulle det varit 50 till 60 procent som varit skördat, så det är stor skillnad, säger han.
Han har 500 hektar med spannmål som skördas. Det är ärtor, havre, korn och vete. Allt säljs till Lantmännen för att gå till foder eller mat så som mjöl och havregryn.
– Vi torkar och lagrar in det mesta, det som inte får plats levererar jag till Lantmännen, säger Per Henningsson.
Den senaste tidens regn har gjort att markerna är väldigt blöta. Det är på gränsen att det går att åka ut med tröskan utan att köra fast. Han känner flera runt omkring som redan fastnar i leran, men han har inte gjort det – än. De dagar som det varit uppehåll, som de senaste dagarna, kör han tröskan med väldigt få avbrott.
– Vi är nära gränsen för att köra fast så vi får ta vara på varje minut och vi kör långt in på nätterna. Jag vet att det blir de som kanske blir lite störda av att vi är ute och skramlar, men jag hoppas att de har överseende med det, säger han.
På frågan om han får några timmars sömn skrattar han:
– Det blir väl inte så mycket. När jag sover så gör jag det ordentligt, men det är alldeles för lite.
Han vet inte ännu hur mycket av skörden som går att få in. Ärtorna börjar i vissa fall lägga sig ner vilket leder till att de börjar gro så det kan bli så att den skörden går till spillo. Hur kvalitén blir på den spannmål som skördas vet han inte ännu. Det kommer analyseras senare.
– Kvalitetsmässigt är det högre vattenhalt iallafall. Havren kan bli svart och ingen vill ha svart havregrynsgröt, säger han.
Havren är inte mogen än, vilket är mycket senare än normalt.
– Det är därför vi bara tröskat 20 procent.
Eftersom att grödorna är så blöta så måste Per Henningsson torka det som skördats. Han har två spannmålstorkar, en som går på olja och en som går på flis.
– Det blir en torkningskostnad. Vi har två torkningsanläggningar som körs sju dagar i veckan, hela tiden. De slår larm ibland så man behöver vara där också.
Hur det blir framöver med väderleken och spannmålspriserna är svårt att säga.
– Väderprognosen närmsta veckan ser inte lovande ut, konstaterar han.
Samtidigt tror han att priset på brödvete kommer öka och foderpriserna sjunka.
– Men det är bara vad jag tror, det får vi se.