Hoppa till huvudinnehållet

Ungdomsrånen i Karlstad: ”Första tecknen på en ny brottslighet som inte funnits”

Publicerad:
Linda Larsson reagerar på polisens vittnen om ungdomsrån och våld i centrala Karlstad.
Linda Larsson reagerar på polisens vittnen om ungdomsrån och våld i centrala Karlstad. Foto: Tommy Pedersen

Ungdomar utsätts för våld och rånas på dyra märkeskläder i centrala delar av Karlstad och kranskommunerna, har polisen vittnat om.

Nu reagerar flera av Karlstads ledande politiker.

– Det är första tecknen på en ny brottslighet som inte funnits i Karlstad tidigare, säger kommunalrådet Linda Larsson (S).

Ungdomar rånas på märkeskläder som sedan säljs vidare, samtidigt som mer oprovocerat våld sker och att alla brott inte anmäls.

Polisen Tia Jylhä berättade om den nya oroväckande trenden i Karlstad och kranskommunerna, där de centrala delarna under kvällstid pekas ut.

Något som Linda Larsson, kommunalråd i Karlstad, ser allvarligt på.

– Det är första tecknen på en ny brottslighet som inte funnits i Karlstad tidigare, säger hon och fortsätter:

– Det är ny information för oss. Det här är resultatet av ett nytt arbetssätt, där socialtjänst tillsammans med polis arbetar med orossamtal i ett tidigt skede. Det är i den typen av samtal som det framkommit att till exempel ungdomar stjäl märkeskläder. Och att det inte alltid är att man vågar anmäla.

Linda Larsson säger att hon har flera kontaktvägar med polisen genom kommunen där denna problembild inte lyfts.

– Men det är bra att vi får reda på det här i tidigt skede, vilket gör att vi har goda förutsättningar för att jobba med problematiken. Det här är ett nytt fenomen, som inte snappats upp i våra ordinarie rutiner.

”Det här är ett nytt fenomen, som inte  snappats upp i våra ordinarie rutiner”, säger Linda Larsson om ungdomsrånen.
”Det här är ett nytt fenomen, som inte snappats upp i våra ordinarie rutiner”, säger Linda Larsson om ungdomsrånen. Foto: Tommy Pedersen

Hon vill samtidigt inte spä på oron.

– Man ska som förälder alltid ha uppsikt på sina barn. Men man ska inte vara orolig för att sina barn ska besöka centrum i Karlstad. Sedan ska de inte vara där på kvällen när de inte har där att göra.

Enligt statistik från polisen som Linda Larsson hänvisar till har två fall av rån mot personer under 18 år skett 2023, medan det 2022 enbart var ett och under 2021 och 2020 var det nio respektive åtta registrerade rån.

– Det finns ju säkert ett mörkertal så klart, men så här ser statistiken nu.

I till exempel Grums finns det fler anmälda rån bland unga jämfört med Karlstad, enligt Tia Jylhä, som är brottsförebyggande samordnare på områdespolisen.

”Oroväckande utveckling”

Oppositionsrådet i Karlstad Alexander Torin (M) vill att styret tar hårdare tag.

– Det är en oroväckande utveckling att man inte känner sig trygg och att grupper uppmanas att inte vara i centrum med vissa kläder på sig. Det här behöver man ta på stort allvar.

”Det är en oroväckande utveckling att man inte känner sig trygga och att grupper uppmanas att inte vara i centrum med vissa kläder på sig”, säger Alexander Torin.
”Det är en oroväckande utveckling att man inte känner sig trygga och att grupper uppmanas att inte vara i centrum med vissa kläder på sig”, säger Alexander Torin. Foto: Joachim Lagercrantz

Han säger att oppositionen tidigare tryckt på att man ska satsa mer på övervakningskameror och ordningsvakter.

– Kanske har styret tagit lite lätt på hur snabbt det kan eskalera om man inte gör något åt det. Man måste jobba med det långsiktiga arbetet, absolut, men kanske inte leva med att ungdomar blir rånade på märkeskläder under tiden.

Oppositionspolitikern Peter Sörensen, talesperson för Karlstadpartiet livskvalitet, tycker också att problematiken måste tas på stort allvar.

– Jag är uppväxt i Karlstad och förtroendevald i kommunen. Jag tycker det är uppseendeväckande och jätteoroande. Det är inte acceptabelt på något sätt.

”Jag tycker det är uppseendeväckande och jätteoroande. Det är inte acceptabelt på något sätt” säger Peter Sörensen, talesperson Karlstadpartiet.
”Jag tycker det är uppseendeväckande och jätteoroande. Det är inte acceptabelt på något sätt” säger Peter Sörensen, talesperson Karlstadpartiet. Foto: Helena Karlsson

Han vill nu se att Karlstadsborna får information om vad det är som händer.

– Så att folk kan förstå och man vill också veta hur samhället egentligen agerar för att hantera det här.

Artikeltaggar

Alexander TorinBrott, lag och rättKarlstadKläderLinda LarssonModeraternaOroligheterPeter SörensenRånSamhälleSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.