Hoppa till huvudinnehållet

S svänger än hit och än dit

Publicerad:
Lilla kråkan Andersson.
Lilla kråkan Andersson. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Socialdemokraterna är som prästens lilla kråka – än slinker de hit och än dit. Plötsligt vill de se skattesänkningar och att Ukraina skall få svenska stridsflygplan. Så blir det väl när man inte har någon fast grund att stå på.

I onsdags överraskade partiledaren Magdalena Andersson (S) och Mikael Damberg (S) med ett utspel om att det behövs breda sänkningar av inkomstskatten för att kompensera för inflationen. Till en kostnad av 10 miljarder kronor skulle det ge någon hundring eller två i månaden. Alltid något, men S har ju inte gjort sig kända som några starka förespråkare av skattesänkningar.

Men visst, det blir en bra blåslampa på regeringen som nu filar på höstens budgetproposition. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kunde på ett pressmöte inför regeringens traditionsenliga kräftskiva på Harpsund dock bara visa på ett så kallat reformutrymme på 40 miljarder, och sade att prioriterat är att inte spä på inflationen. Nå, det vore ett sorgligt underbetyg för en borgerlig regering om den inte skulle mäkta med att sänka skatten.

S klädde dock sitt förslag i förrädisk retorik om att höginkomsttagare minsann får sänkt skatt, efter att ha gått i gång på en artikel i Dagens Nyheter (förstås). Men det handlar om en automatisk uppräkning av brytpunkten för statlig skatt, som höjs på grund av inflationen. Någon S-ledd regering har aldrig velat ändra på det.

Under torsdagen ställde sig åter Magdalena Andersson inför presskamerorna, denna gång med Peter Hultqvist (S) vid sin sida, för att argumentera för att Sverige bör skicka JAS 39 Gripen till Ukraina. Förvisso även det välkommet, men lika plötsligt. När hon själv var statsminister så var det omöjligt att ens skicka artillerisystemet Archer.

Andra partier hakar på, inklusive Moderaterna, om än med reservationen att Sverige måste bli Nato-medlem först. En reservation som också S har. Nog borde vi ha plan att avvara, och Ukraina behöver verkligen mer flyg. Utan överlägsenhet i luften är det svårt med några offensiver. Och i dagarna har Nederländerna, Danmark och Norge beslutat att de kommer att skicka amerikanska F-16. Sverige får inte vara sämre.

Ett problem för den svenska försvarsmakten är att vi sedan länge har ett så underdimensionerat luftvärn, och därför är beroende av många stridsflygplan för vårt luftförsvar. Många Gripenplan av modell C/D är heller inte omedelbart gripbara då de för närvarande uppgraderas.

Men åter till Socialdemokraterna. Vet dess medlemmar och väljare vad de står för nuförtiden, givet dessa snabba omsvängningar? Vet de ledande partiföreträdarna ens det själva, eller springer de bara på de snabba bollar de tror och hoppas skall ge opinionsmässig utdelning? Det är också ett gammalt beprövat knep att i opposition inte vara så tydlig med vad man vill. Då kan väljare projicera sin tro och sina önskningar på partiet. Men förr eller senare måste man bekänna färg.

Artikeltaggar

Dagens NyheterDanmarkEkonomiElisabeth SvantessonFörsvarFörsvarsmaktenInflationJAS 39 GripenMagdalena AnderssonMikael DambergModeraternaNatoNederländernaNorgePeter HultqvistPolitikSkatterSocialdemokraternaUkraina