Hoppa till huvudinnehållet

Patient fick diabetes – förhöjt blodsocker hanterades inte på fyra år

Publicerad:
En patient som fått diabetes visade sig ha haft förhöjt blodsockervärde under fyra års tid. Nu har Region Värmland lex Maria-anmält händelsen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
En patient som fått diabetes visade sig ha haft förhöjt blodsockervärde under fyra års tid. Nu har Region Värmland lex Maria-anmält händelsen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Patienten var trött och törstig och visade sig ha diabetes.

Då upptäcktes att hen haft förhöjda blodsockervärden flera gånger under fyra år.

Nu har Region Värmland lex Maria-anmält händelsen.

Förra året fick en patient i 75-årsåldern en diabetesdiagnos på en vårdcentral i norra Värmland. Hen var trött, törstig och torr i munnen och blodsockervärdet var högt.

Det visar sig då att patienten hade haft ett antal förhöjda blodsockervärden under fyra års tid. Men det hade inte åtgärdats.

När patienten fick sin diagnos bedömdes hen ha en mild diabetes.

Eftersom patienten fått fördröjd diagnos, vård och behandling och händelsen hade kunnat leda till en allvarlig vårdskada har Region Värmland nu gjort en lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Artikeltaggar

DiabetesIvoLex MariaOmsorgRegion VärmlandVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.