Hoppa till huvudinnehållet

Nytt oväder – skyfallsliknande regn under helgen: ”Kan bli besvärligt”

Publicerad:
Skyfallsliknande regn väntas under helgen.
Skyfallsliknande regn väntas under helgen. Foto: Solum, Stian Lysberg

Oväder, skyfall och översvämningar har plågat Värmland under augusti. Nu varnar SMHI för ännu ett kraftigt regnoväder. Under lördag och söndag väntas stora mängder regn i länet.

– Det kan bli besvärligt med regnet, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn i stora delar av Värmland under helgen. Varningen gäller från 18-tiden på lördag fram till 06-tiden på söndag morgon. Varningen berör stora delar av Värmland – hela länet förutom de allra sydligaste områdena som Hammarö, Grums och Säffle.

– Under lördagen är det stråk med kraftiga skurar som väntar, och därför har vi utfärdat en varning för skyfallsliknande regn. De kraftigaste skurarna väntas under lördag kväll och natten till söndag, säger Linus Karlsson.

Hur mycket regn väntas?

– Det ser ut att bli stora lokala variationer, men det skulle kunna röra sig om upp emot 50, 60 eller 70 millimeter lokalt. Alla kommer inte få de mängderna, men det gäller att vara beredd i Värmland på kraften som finns i dessa skurar.

Parallellt med regnvarningen har SMHI också utfärdat en varning för höga flöden i bäckar, åar och områden där marken fortfarande är blöt efter tidigare regn.

– På många håll är marken mättad och får svårare att ta upp ytterligare regn. Bo man i ett område som man vet varit utsatt för översvämningar innan är risken större i samband med dessa kraftiga skurar. Det finns anledning att hålla sig uppmärksam på utvecklingen i länet.

Temperaturmässigt väntas det bli mellan 13 och 18 grader under helgen.

Artikeltaggar

Linus KarlssonOväderRegnSMHIVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.