Hoppa till huvudinnehållet

Lämnar Lysvik - blir proffs i Tjeckien: ”En dröm sedan jag var liten”

Publicerad:
Elin Berggren (höger) fortsätter fotbollskarriären i Tjeckien, där hon också kommer att försörja sig på sporten.
Elin Berggren (höger) fortsätter fotbollskarriären i Tjeckien, där hon också kommer att försörja sig på sporten. Foto: Fredrik Finnebråth

Elin Berggren har varit en av Lysviks mest tongivande spelare den här säsongen.

Men det blev bara en halv säsong i återkomsten till division 2-klubben.

Den 24-åriga försvararen blir i stället proffs i den tjeckiska andraligan.

– Det gick väldigt fort, säger hon till Fryksdalsbygden.

Hon var en av de mest namnkunniga värvningarna i kommunen inför den pågående fotbollssäsongen. Elin Berggren, med en hel del rutin från Elitettan både med RIK Karlskoga och Mallbackens IF, valde att återvända till Lysviks IF - numera i division 2.

Där har hon varit en nyckelspelare i vårens försvarsstarka Lysvik.

Men något spel under höstsäsongen har det inte blivit för Elin Berggren, som sedan början av augusti bosatt sig i Šumperk i Tjeckien tillsammans med sin partner, Alexander Nilsson. Där kommer båda två att försörja sig på sina sporter, fotboll respektive hockey.

– Jag har ända sedan jag var liten drömt om att spela utomlands. Nu fick jag chansen, säger hon och fortsätter:

– Det var också något jag sa till Lysvik redan innan säsongen, kommer det ett erbjudande så kommer jag att ta chansen, för jag är fortfarande ung. Sedan gick allt väldigt fort.

Tungt tapp för Lysvik som blir av med en viktig försvarskugge.
Tungt tapp för Lysvik som blir av med en viktig försvarskugge. Foto: Ingrid Larsson

När tidningen når Elin Berggren har hon precis gjort sitt klubbval.

– Jag har provtränat med tre olika lag under tre veckors tid, två i högstaligan och ett i andraligan.

Valet föll på Sigma Olomouc i andraligan.

– Det skiljde en hel del i restid, och det fick avgöra mitt val. Nu bor jag 40 minuter bort med tåg. Det hade blivit för omständligt annars. Jag tycker att det ska bli jättekul, det är en klubb som är otroligt proffsig och som har välkomnat mig väldigt bra.

Kan leva på sporten

Trots att Elin Berggren bara är 24 år har hon hunnit med mycket i sitt fotbollsliv. När hon som tonåring spelade i Mallbacken valde hon flytta till USA för att testa på collegefotbollen där.

Vad är det som lockar med att spela utomlands?

– Jag har alltid tyckt att det känts häftigt, min dröm har varit att spela fotboll på heltid och det finns större möjligheter för det utomlands. Nu kan jag leva på sporten och jag är fortfarande ung och vill se hur långt jag kan nå. Men det är inte bara pengar, upplevelsen lockar också. Jag älskar att resa, besöka nya platser och lära mig andra språk. Att kunna kombinera allt det här känns perfekt.

Att det blev just Tjeckien var överraskande.

– Det hade jag inte trott, men tack vare Alex blev det ett väldigt bra alternativ. Det är kul att vi kan göra den här resan tillsammans, båda har haft ambitioner om att spela utomlands. Det här är en dröm för oss båda.

Elin Berggren i sina nya färger i Sigma Olomouc.
Elin Berggren i sina nya färger i Sigma Olomouc. Foto: Privat

Än så länge trivs de bra i Šumperk där det bor cirka 25 000 invånare.

– Tjeckien är ett väldigt fint land, det är gammalt och pittoreskt med fin natur. Jag tycker att det är en otroligt mysig stad. De senaste två veckorna har det dock varit värmebölja, runt 30 grader. Lite väl varmt.

”Skittufft att lämna”

På torsdagen blir Elin Berggren officiellt klar för sin nya klubb, Sigma Olomouc, som har seriepremiär redan på söndag. Mellan november-februari väntar ett längre uppehåll innan seriespelet fortsätter och går i mål i slutet av juni.

– Det känns som fotbollen här utvecklas och har stor potential, av det jag har sett är det bra nivå.

Men att lämna Lysvik var inte helt enkelt.

– Det var skittufft, jag hade jätteont i magen när jag lämnade. Lysvik är en underbar förening, tjejerna i laget är helt fantastiska. Jag har verkligen hittat tillbaka till glädjen med fotbollen i Lysvik, det är tack vare tiden där som jag känt att jag kan och vill testa lyckan i Tjeckien, säger Elin Berggren.

Artikeltaggar

Elin BerggrenFotbollLysvikLysviks IFLysviks IF damOlomoucTjeckien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.