Hoppa till huvudinnehållet

Hans hyllar hoppet: ”Tacksam varje morgon när jag upptäcker att jag lever”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Hans Kvarnström visar sina bilder i en utställning i Domkyrkan, som pågår en månad. Hans mål: att sprida hoppet.
Hans Kvarnström visar sina bilder i en utställning i Domkyrkan, som pågår en månad. Hans mål: att sprida hoppet. Foto: Lena Richardson

Varje morgon i över 30 år har prästen Hans Kvarnström gjort en bild medan gröten kokar.

Nu ställer han ut sina dagdroppar i Domkyrkan, tillsammans med flera andra bilder och texter.

Dagdropparna är små bilder där han tecknar, målar, skriver och ibland klistrar in något. Det är enkla bilder, tillkomna i stunden, oftast på temat hopp.

Inte en dag har blivit utan droppe – raden är obruten från första droppen.

– Ja, det är den faktiskt. Det har blivit en vana. Jag mediterar, ber, sätter på gröten och gör en dagdroppe. För mig är det något som ger fokus, att jag påminner mig om glädjen. Jag kan vara trött också, men bordunstämman i mitt liv är den enorma förundran och tacksamheten över att jag finns, säger han.

Bok och utställning

På utställningen som invigs i Domkyrkan under fredagskvällen finns dagdroppar, men också helt andra verk han gjort.

– Jag har gått vidare och byggt på idéerna, så på utställningen blir det också lite installationer och andra bilder, berättar han.

Samtidigt med utställningen släpps också boken ”Droppar ur ett liv i rörelse”, som stiftet ger ut. I den finns 52 av hans dagdroppar med ordet dans i, en aktivitet som Hans Kvarnström sedan länge arbetat med i kyrkan.

Glad varje morgon

Utställningen heter ”Den stora berättelsen. Bilder. Alfabet. Ord”.

– I alla kulturer överallt finns det stora berättelser, som i Bibeln, och i vår gemensamma vetenskapliga berättelse om Big bang.

Den stora berättelsen handlar om just det stora i att vi alls finns till.

Hans Kvarnström ställer ut i Domkyrkan i Karlstad. Utställningen är kvar en månad.
Hans Kvarnström ställer ut i Domkyrkan i Karlstad. Utställningen är kvar en månad. Foto: Lena Richardson

– Det är därför jag gör droppar också, av ett slags glädjefylld tacksamhet jag känner varje morgon när jag upptäcker att jag lever, skrattar han.

Som människa tycker jag att vi har en uppgift, vi som känner hoppet, att vi måste värna det och uppmuntra varandra till det.
Hans Kvarnström

Den öppenheten, kreativiteten och glädjen vill han förmedla genom sina bilder. Trots allt mörker i världen, känner han också hopp.

– Det bräckliga hoppet... som människa tycker jag att vi har en uppgift, vi som känner hoppet, att vi måste värna det och uppmuntra varandra till det. Vi är en del av den stora berättelsen. Ibland ser jag på oss människor som bokstäver och ord i den berättelsen.

Artikeltaggar

BerättelserEtik och religionHans KvarnströmKarlstadKarlstads domkyrkaKonstNöje/KulturSvenska kyrkanUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.