Hoppa till huvudinnehållet

”En riktigt bra feelgoodfilm” - Nu blir Karlstadsbandets 43-åriga historia film

Publicerad:
Tjejkraft bildades 1980 och är fortfarande aktiva. Nu görs en dokumentärfilm om gruppen.
Tjejkraft bildades 1980 och är fortfarande aktiva. Nu görs en dokumentärfilm om gruppen. Foto: Carl Edlom

Ett av Värmlands mest seglivade band ska porträtteras i en dokumentärfilm.

Efter drygt 40 år tillsammans är Tjejkraft fortfarande en stark musikalisk kraft och filmaren Elias Vendel beskriver medlemmarna som samhällets hjältar.

Under drygt två är har filmaren Elias Vendel och hans bror Simon samt Olle Ängeby följt Karlstadsbandet Tjejkraft på scenen, i replokalen och i vardagen.

– Jag såg basisten i Tjejkraft, Birgitta Fryklund, spela med ett annat band som heter Purslane. Efter det fick jag höra talas om Tjejkraft och började googla gruppen för mer information, berättar Elias Vendel.

– När jag läste en stor intervju med bandet i NWT för några år sedan kände jag shit, va häftigt. De här människorna vill jag fånga i en film. Vilken historia! Eftersom ingen hade gjort den här filmen innan, fick ju jag se till att den blev gjord.

Efter 40 år som band: "Vi är fortfarande som 25 när vi träffas"

Han berättade om filmidén för Simon och Olle som alla tände på idén.

– När vi hade vårt filmteam hörde vi av oss till bandet och hoppades att de skulle vara lika taggade som vi.

De möttes av en viss tvekan från medlemmarna i bandet, men efter en fika så blev entusiasmen desto större.

– Tänk att de har hållit på så länge! De har gått igenom allt tillsammans – den här historien har allt. Jag ser medlemmarna som samhällets hjältar. Alla borde känna till dem, menar Elias Vendel.

Tjejkraft består i dag av Kicki Carlsson (percussion), Pernilla Rowe (elgitarr), Carin Alarcón (piano), Ingrid Jonsson (trummor), , Inga-Lill Emilsson (gitarr) och Birgitta Fryklund (bas). Samtliga medlemmar sjunger.
Tjejkraft består i dag av Kicki Carlsson (percussion), Pernilla Rowe (elgitarr), Carin Alarcón (piano), Ingrid Jonsson (trummor), , Inga-Lill Emilsson (gitarr) och Birgitta Fryklund (bas). Samtliga medlemmar sjunger. Foto: Carl Edlom

Tjejkrafts historia är inte bara lång utan även brokig.

– I filmen fokuserar vi på inspiration och passion. Tjejkrafts styrka i med- och motgångar. Vi kommer att fokusera på här och nu, men även berätta om de tidigare åren. Det finns fantastiska historier att berätta. Det är svincoolt att de fortfarande håller på.

Elias Vendel under arbetet med filmen.
Elias Vendel under arbetet med filmen. Foto: Privat

”Ett fint förtroende”

Det har blivit många fika-stunder och replokalsbesök sedan det där första mötet.

– Vi har fått ett fint förtroende av bandet, vi är stolta över att ha fått den här möjligheten. Det är fint att få ta del av den vänskap de har, både i och utanför bandet.

För att sätta punkt för filmandet arrangeras en gratiskonsert med Tjejkraft i Mariebergsskogen den 2 september. Medverkar då gör även Karlstadstrion Menswerk.

– Efter konserten ska vi inleda redigeringsarbetet, fortsätter Elias Vendel och mattas något av tanken på att gå igenom alla de otaliga inspelningstimmarna.

Simon Vendel och Olle Ängeby möter två av medlemmarna i Tjejkraft.
Simon Vendel och Olle Ängeby möter två av medlemmarna i Tjejkraft. Foto: Privat

Vad tror du att det är för en film som kommer att växa fram nu när ni tar tag i materialet?

– En riktigt bra feelgoodfilm. En inspirationskälla. En glädjespruta. Vi ska göra en så ärlig och fin historia som möjligt.

Premiär för filmen som har arbetsnamnet ”Tjejkraft? Ja tack!” blir det någon gång under nästa år.

Artikeltaggar

DokumentärfilmFilmFilmerHistoriaKändisarMariebergsskogenMusikNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.