Hoppa till huvudinnehållet

Beslut: Fåglars häckning stoppar avverkning

Publicerad:
Skogsstyrelsen har beslutat stoppa en avverkning i Eda kommun under delar av året för att hindra att en fågelarts häckning störs. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Skogsstyrelsen har beslutat stoppa en avverkning i Eda kommun under delar av året för att hindra att en fågelarts häckning störs. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: FREDRIK PERSSON

En person i Eda kommun lämnade in en anmälan om att avverka skog.

Nu har Skogsstyrelsen förbjudit avverkningen under delar av året, eftersom det skulle kunna förstöra häckningen för en fågelart.

Avverkningsanmälan, som alltså rör en plats i Eda kommun, kom in i somras.

Men nu förbjuder Skogsstyrelsen både avverkning och körning med skogsmaskiner i området under delar av året, för alldeles intill finns en plats där en viss fågelart häckar. Myndigheten bedömer att avverkningen troligen skulle förstöra häckningen, eftersom fågelarten är känslig för störningar.

Förbudet sker med stöd av artskyddsförordningen eftersom Skogsstyrelsen anser att en avverkning skulle kunna förstöra häckningen och att antalet fåglar av den här arten ”då skulle riskera att sakna tillfredsställande nivå”.

Riskerar vite

Artskyddsförordningen säger att det är förbjudet att störa vilda fåglar när de häckar om det gör att en art inte kan nå eller vara kvar på en ”tillfredsställande nivå”.

Skogsstyrelsen kopplar ett vite på 10 000 kronor till förbudet mot avverkning under delar av året. Enligt beslutet fördelas vitet lika på två personer. Vitet innebär att myndigheten kan ansöka hos en domstol om att det ska dömas ut om beslutet inte följs.

Däremot ger Skogsstyrelsen grönt ljus för att genomföra avverkningen under den tid på året när fågelarten inte häckar.

Skogsstyrelsens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen.

Artikeltaggar

Djur och naturDomstolarEdaEda kommunFåglarMiljöSkogsbrukSkogsstyrelsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.