Hoppa till huvudinnehållet

Som Grinchen på julafton

Publicerad:
Muharrem Demirok som Grinchen.
Muharrem Demirok som Grinchen. Foto: Darryl Webb/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Centerpartiet har det svårt i opinionen, och den nye partiledaren Muharrem Demirok har inte blivit något lyft. Situationen lär inte förbättras för partiet med förslaget om att minska sommarlovet med två veckor. Hur i all världen kunde någon tro att ett sådant förslag skulle tas emot gillande?

Att svenska elevers kunskapsresultat behöver förbättras torde de flesta vara eniga om. Men om det vore så enkelt som att ge dem två veckors extra undervisningstid torde det ha införts för länge sedan. Ändå inbillar sig Demirok att det skall kunna hjälpa de elever som halkat efter.

Under tisdagen, lagom till skolstarten, lade Centern fram sitt förslag, som beräknas kosta 5 miljarder kronor. Visst har vi längre sommarlov än många andra länder, men skolresultaten är inte i första hand avhängig av hur länge man är i skolan utan vad man gör när man väl är där. Och där blir C svaret skyldig.

Istället blir det ett slag i ansiktet på såväl elever som lärare. Muharrem Demirok erkänner själv att han känner sig som Grinchen på julafton med det här förslaget. Det finns helt enkelt inga resurser för att kunna fylla de där två extraveckorna med innehåll, och skolan går redan på knäna.

Om detta är Centerns försök att bli det nya skolpartiet så tar de starkt miste. Fackförbundet Sveriges Lärare sågar hela tanken. Dess ordförande Åsa Fahlén säger att det snarare skulle få motsatt effekt – ökad arbetsbelastning och mindre tid för eleverna.

Svenska lärare har redan nu en alltför reglerad arbetstid. Mycken tid går också åt till allsköns administration, dokumentation och uppföljningar. Mindre och mindre tid får läggas på undervisning och att förbereda lektioner. Pikant nog så presenterades i måndags forskning som visar att lärarnas fortbildning (som tar tid från skolarbetet) fick eleverna att prestera sämre. Tvärtemot vad som man borde förvänta sig.

Redan i dag råder det skriande brist på behöriga lärare, och den situationen ser inte ut att förbättras än på ett tag. Ett kortare sommarlov skulle allvarligt riskera att förvärra situationen. Fler potentiella sökande till lärarutbildningarna skulle bli avskräckta. För övrigt är också dagens undermåliga lärarutbildning nu föremål för en utredning för att reformera den.

Visst kan man tycka att sommarlovet är jämförelsevis långt, men det har också historiska orsaker. Vår sommar är relativt kort jämfört med andra länder, så det gäller att ta vara på den. Sverige är förvisso inte längre det bondeland där eleverna också var tvungna att hjälpa till hemma på gården, men vårt klimat och våra årstider är som de är.

Ytterst är det dock vad man fyller undervisningen med som är avgörande, hur den är strukturerad, och vilken kunskapssyn vi har. Det förändras inte – i alla fall inte till det bättre – med att sno två sommarlovsveckor. Låt oss koncentrera oss på väsentligheter när skolan skall reformeras, och inte dra in på ett stickspår som bara leder till ingenstans. Kvalitet måste gå före kvantitet.

Artikeltaggar

Åsa FahlénCenterpartietLärareMuharrem DemirokPolitikSkola och utbildningSveriges LärareUndervisning