Hoppa till huvudinnehållet

Här sköts björnarna vid årets licensjakt

Publicerad:
Här sköts björnarna vid årets licensjakt i Värmland. Samtliga tre var hanar. Den bruna markeringen markerar den sista skjutna björnen. En fjärde markering på kartan är belägen i Dalarna.
Här sköts björnarna vid årets licensjakt i Värmland. Samtliga tre var hanar. Den bruna markeringen markerar den sista skjutna björnen. En fjärde markering på kartan är belägen i Dalarna. Foto: Skärmdump: rovbase

Samtliga tre björnar sköts redan första jaktdagen vid årets licensjakt i Värmland. Här kan vi visa på en karta var björnarna sköts, alla i Torsby kommun.

Årets licensjakt på björn fick ett snabbt slut redan på först jaktdagen i måndags. Den skulle enligt beslut kunnat pågå till 15 oktober.

På måndagseftermiddagen uppgav länsstyrelsen att alla tre björnar skjutits. Den första vid sextiden på måndagsmorgonen och den sista strax efter 14-tiden. Därmed är årets licensjakt avlyst.

Björnjakten är slut: Alla tre björnarna skjutna

På sajten rovbase.se kan man se var björnarna sköts: en öster om Höljessjön, en öster om Branäs och den sista i trakten av Stöllet. Björnarnas vikt var i 186, 79 och 136,5 kilo.

Gunnar Glöersen, Svenska jägareförbundet.
Gunnar Glöersen, Svenska jägareförbundet. Foto: HP Skoglund

– Den första var påskjuten och fälldes kort därefter och de andra två ska det ha gått snabbare för, sa David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen till NWT.

Samtliga tre björnar som sköts var hanar. Om någon av de tidigt skjutna varit honor hade jakten avlysts direkt enligt reglerna.

Björnarna är besiktade och händelserna dokumenterade och DNA-prov har tagits.

Björnskinnet tillfaller jägaren och köttet tillfaller jägaren eller jakträttshavarna.

Hur många jägare deltog i årets licensjakt på björn i Värmland?

– Ingen aning är mitt enkla svar. Det finns ingen registrering av det, ingen sammanställning överhuvudtaget, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.

– Vi har inte den starkaste björnstammen i Värmland, men den tål uppenbarligen jakt. Vi är ju randområde och därför skjuts det mest hanar. Vi har inte alls lika höga tätheter som de andra områdena, tillägger han.

Artikeltaggar

BranäsDavid HöökGunnar GlöersenHöljesJaktSamhälleStölletTorsby kommunVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.