Hoppa till huvudinnehållet

Friskolan skröt om sina höga betyg – nu kräver Skolinspektionen analys

Publicerad:
Nordic international school i Karlstad behöver förbättra sitt arbete på två punkter, enligt Skolinspektionen.
Nordic international school i Karlstad behöver förbättra sitt arbete på två punkter, enligt Skolinspektionen. Foto: Jonas Andersson

Skolans niondeklassare har näst högst betyg i Karlstad.

Men en stor andel av eleverna på Nordic international school får högre terminsbetyg än sina nationella provresultat.

Nu kräver Skolinspektionen att rektorn ska göra en djupare analys av situationen.

Skolinspektionen har genomfört en kvalitetsgranskning på 4–9-skolan Nordic international school på Orrholmen i Karlstad. Myndigheten kräver att friskolan – som har en inriktning med undervisning på engelska – ska inleda utvecklingsarbeten på två områden:

• Rektorn behöver skapa systematik kring hur läroplanens jämställdhetsuppdrag omsätts i undervisningen.

• Rektorn måste fördjupa analysen av eventuella skillnader i bedömningar och betygssättningar och sätta in konkreta åtgärder vid behov.

Höga betyg

Nordic international school har haft höga genomsnittliga betyg sedan skolan startade sin verksamhet i Karlstad. Efter att de första niorna gått ut skolan i juni 2020 skickade skolan ett pressmeddelande om att meritvärdet var högst i Karlstad.

Alla tolv elever klarade gymnasiebehörighet. Det genomsnittliga meritvärdet – 295 av maximala 320 poäng – var 29 bättre än tvåan Internationella engelska skolan (IES) och 62 bättre än snittet i Karlstad.

Nordic international school har bland Karlstads högsta meritvärden.
Nordic international school har bland Karlstads högsta meritvärden. Foto: Jonas Andersson

I februari 2022 gick ägarkoncernen Watma ut med ett nytt pressmeddelande om att Nordic international schools elever överpresterar sett till sina socioekonomiska förutsättningar. Samtliga tre Nordicskolor presterade bäst på sina orter, enligt Skolverkets så kallade salsa-modell.

Läsåret 2021–22 – det senaste det finns statistik för – hade Nordic international school näst högst meritvärde i Karlstad, efter IES.

När den första kullen niondeklassare lämnade Nordic international school i Karlstad skickade skolan ett pressmeddelande om de höga betygen.
När den första kullen niondeklassare lämnade Nordic international school i Karlstad skickade skolan ett pressmeddelande om de höga betygen.

I sin rapport hänvisar Skolinspektionen till samma läsår och att det då var stor skillnad mellan terminsbetygen i både årskurs sex och nio och elevernas betyg på de nationella proven.

Bland sjätteklassarna hade 76 procent högre terminsbetyg i svenska än provbetyg. Motsvarande siffra i matematik var 38 procent.

Av niondeklassarna fick 53 procent högre svenskabetyg och 45 procent högre betyg i matematik, jämfört med proven.

Särskilt beaktas

Enligt skollagen ska resultaten på nationella proven ”särskilt beaktas” när termins- och slutbetyg sätts.

Nordic international school finns på Orrholmen i Karlstad.
Nordic international school finns på Orrholmen i Karlstad. Foto: Jonas Andersson

Skolinspektionen anser att skolans ledning följer upp och analyserar skillnaderna, till exempel genom att skicka frågor till skolkoncernens kvalitetsavdelning. Men myndigheten anser att rektorn behöver fördjupa sina analyser ytterligare för att relevanta åtgärder ska kunna vidtas.

Senast i januari nästa år ska Nordic international school redovisa förbättringsåtgärder för Skolinspektionen.

Ställer inte upp på intervju

Skolans rektor Anna Prochazka har inte ställt upp på någon intervju, men mejlat svar på NWT:s frågor. Hon skriver att hon tar rapporten på allvar och att läsåret inleds med ett kompetensutvecklingsarbete kring jämställdhet.

Anna Prochazka ställer inte upp på intervju med NWT.
Anna Prochazka ställer inte upp på intervju med NWT.

Gällande betygssättningen skriver hon att den inte behöver vara fel. Skolans lärare i svenska, engelska och matematik har träffats för bedömningskonferenser under våren för att höja kompetensen. Sambedömning kommer att fortsätta under läsåret och analysarbetet ska fördjupas.

Enligt Anna Prochazka var skillnaden mellan betyg och provbetyg mindre under förra läsåret än 2021–22.

Ser du någon risk för att elever fått för höga betyg?

”En sådan risk finns alltid och därför prioriterar vi arbetet för att motverka detta mycket högt”, skriver rektorn.

Läs även:

Kommunala skolorna som tagit emot flest elever från friskolornaDärför skrotar Karlstadsskolan lågstadieplanerna

Artikeltaggar

IESKarlstadNordic International SchoolOrrholmenSkola och utbildningSkolinspektionenUndervisning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.