Hoppa till huvudinnehållet

Freddie Wadlings okända bilder visas på Dalslands konstmuseum

Publicerad:
Freddie Wadling var sångare, men också bildskapare. Nu visar Dalslands konstmuseum en utställning med digitala, tidigare aldrig visade bilder som han skapade under sina sista år.
Freddie Wadling var sångare, men också bildskapare. Nu visar Dalslands konstmuseum en utställning med digitala, tidigare aldrig visade bilder som han skapade under sina sista år. Foto: Claudio Bresciani / TT

På lördag öppnar Dalslands konstmuseum en utställning med Freddie Wadling. Då får besökarna se digitala, aldrig tidigare visade bilder skapade av den mytomspunne sångaren.

”En levande legend, en mytomspunnen ikon och en sångare av guds nåde”. Så beskrivs Freddie Wadling (1951–2016) i en text på museets hemsida, där det också konstateras att bildkonstnären Wadling var betydligt mindre bekant. Ändå höll han alltid på med bilder, berättar hans änka Bella Wadling.

– Motiven hämtade han överallt ifrån, ett ord, en bild eller en händelse. Det blev groteskt och pinsamt, lika väl som magiskt och spirituellt. Allt mellan himmel och helvete. Hans hjärna var outgrundlig! säger hon i museets text.

Det som nu visas på museet är digitala bilder, som Freddie Wadling skapade under sina sista år och som aldrig tidigare visats.

På lördag, den 26 augusti, är det vernissage på konstmuseet som ligger i Åsensbruk, Mellerud.

Tre nya utställningar öppnas samtidigt. Förutom Freddie Wadling-utställningen visas också konst av Matts Leiderstam och Ragnar Schmid.

Alla tre utställningarna pågår till och med den 12 november.

Artikeltaggar

ÅsensbrukDalslandFreddie WadlingKändisarKonstMellerudMusikNöje/KulturUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.