Hoppa till huvudinnehållet

Dömd mördare får permission i kommunen

Publicerad:
Rättspsyk i Kristinehamn.
Rättspsyk i Kristinehamn. Foto: Peter Bäcker

Mannen som i december 2021 dömdes för att ha knivhuggit en kvinna till döds i Väse har sedan dess suttit på rättspsyk. Nu har han beviljats permission.

Förvaltningsrätten fattade beslut under onsdagen om att mannen har rätt att få permission, under vissa villkor.

Det handlar om begränsade tider dagtid, maximalt fyra timmar per tillfälle.

Mannen får endast ges permission inom Kristinehamns kommun, och han måste vara nåbar under tiden som han har permission.

Det var sommaren 2021 som mannen som är i 65-årsåldern knivmördade sin granne på uteplatsen medan hon satt och fikade med sina vänner. I december samma år dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att mannen deltagit i den vård han fått under sin tid på rättspsyk och att han successivt förbättrats, även om han fortfarande har en psykisk störning.

När mannen har haft så kallad frigång, alltså att gå själv på sjukhuset utan personal, så har han varit i rättspsyks trädgård. Även det har fungerat utan komplikationer.

Rätten skriver också att risken för återfall är låg, och att den inte kommer öka om han beviljas permission. Men risken skulle öka markant om han tappar kontakten med vården eller inte sköter sina mediciner.

Knivmördade grannen på uteplatsen – nu är mannen dömdVäsemordet: Åklagaren vill se rättspsykiatrisk undersökningMisstänkte mördaren om mordet: Jag var inte mig självMördade kvinnans dotter i rätten: Sista hon sa till mig var ”jag kommer snart”Grannen om mördade kvinnan: ”Jag har mist min bästa vän”

Artikeltaggar

BeslutKristinehamnKristinehamns kommunMedicinVårdVård och omsorgVäseVäsemordet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.