Hoppa till huvudinnehållet

Efter giftlarmet: Här hamnar regementet – bygglov klart för tillfällig placering

Publicerad:
Modullösningen blir den samma som först planerat, men placeringen en annan.
Modullösningen blir den samma som först planerat, men placeringen en annan. Foto: Tommy Andersson

Försvaret har beviljats nytt tillfälligt bygglov för kontorsmoduler. Den tidigare placeringen visade sig under försommaren vara olämplig på grund av markföroreningar. Den nya placeringen blir i stället ett stycke längre in mot Harberget jämfört med vad som först var tänkt.

I slutet av mars presenterades Cabbys gamla husvagnsparkering som placering för A9:s tillfälliga lokaler. Ett par månader senare kom nya besked. Ett jordprov visade att det fanns arsenik i marken. Därför avblåstes planerna och Fortifikationsverket fick börja leta efter en ny tillfällig lösning.

Nu har man funnit den och under onsdagen beviljade miljö- och byggnadsnämnden än en gång ett tillfälligt bygglov. Detta gäller i tio år och på tiden räknar Fortifikationsverket med att det nya regementet ska stå klart på Harberget.

– Den nya platsen är några hundra meter längre in på samma väg. Det blir i klykan där vägen delar sig in mot industriområdet och skogsvägen mot Pustas och Sättra, förklarar miljö- och byggnadsnämndens ordförande Bo Andersson (S).

Precis som det tidigare bygglovet gäller det en modullösning för kontorslokaler med en byggnadsarea på närmare 1 500 kvadratmeter och en totalyta på 4 000 kvadratmeter.

– Det blir två byggnader. Den ena i två plan och den andra i tre plan, säger Maria Lobell, tillförordnad förvaltningschef.

I våras talades det om en utbyggnad i två etapper där den första skulle vara redo att tas i bruk redan under hösten.

Artikeltaggar

A9Bo AnderssonBostad och byggenBygglovFörsvarFörsvarsetableringenFortifikationsverketKristinehamnMaria Lobell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.