Hoppa till huvudinnehållet

Café Carl sätter skogen på menyn: ”Någonting utöver det vanliga”

Publicerad:
Emma Nilsson är kaféföreståndare på Café Carl.
Emma Nilsson är kaféföreståndare på Café Carl. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Café Carl i Lenungshammar satsar på att få in skogen i menyn och det kraftigt ökande antalet besökare talar för sig självt - det är succé. Matentusiasten och kaféföreståndaren Emma Nilsson har hittat drömjobbet.

– Tanken är väl att om man nu ändå kommer ända upp hit i skogen ska man få uppleva någonting utöver det vanliga.

Det är strax innan öppning när AN kommer på besök, men redan har några fikasugna gäster smugit sig in bakvägen och står och ögnar menyn.

Emma Nilsson är kaféföreståndare sedan förra våren.

– Ja, vi har fullt upp, säger Emma, men ser inte ett dugg ledsen ut över det.

Efter kockutbildningen i Åmotfors har hon jobbat på kondis och bageri både i Arvika, Charlottenberg och Brunskog. Närmast kommer hon från matbutik, innan hon mer eller mindre blev headhuntad till Café Carl, som är en del av Stiftelsen Glaskogens verksamhet.

Cafét lockar många besökare under sommaren, men kan erbjuda en mer exklusiv meny under lågsäsongen.
Cafét lockar många besökare under sommaren, men kan erbjuda en mer exklusiv meny under lågsäsongen. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Allt fler hittar hit

– Jag var här och sålde hantverk och så kom vi in på mitt intresse för trädgård och perenna grönsaker och menyer. Bara någon vecka efteråt blev tjänsten ledig och jag fick frågan om jag ville kaféföreståndare. Så jag liksom bara trillade in.

Sedan dess har antalet gäster ökat kraftigt.

– Jag vet inte om det är menyn som lockar, men det hoppas jag förstås.

Redan från start har verksamhetschefen Katrin och Emma, som har en halvtidstjänst, velat att menyn ska ha en stark anknytning till skogen.

Under våren och förra hösten har de bland annat experimenterat med en rödvinssås med blåbär, skrädmjölsraggmunk med rökt vildsvin, viltfärsbiffar, en blåbärs- och pepparkräm och ostpaj med röllekapesto och libbsticka.

Café Carl i Lenungshammar.
Café Carl i Lenungshammar. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Skogen på menyn

– På våren och hösten kan man ha lite mer exklusiv mat men nu under sommaren är det ett såpass stort tryck att menyn måste vara lätt för de som jobbar. Fast ändå med en anknytning till skogen.

Bland annat kan man få picklade granskott till burgaren, granskotts- eller älgörtssirap eller en tapastallrik med viltkött.

– Det är många som provar den, speciellt utländska gäster, som beställer tapastallriken och ett glas vin på kvällen.

Beroende på tillgång består den av kallrökt ren, rökt älg, hjort, rådjur och/eller vildsvin.

Vilt-tapastallriken är populär, inte minst hos de utländska gästerna.
Vilt-tapastallriken är populär, inte minst hos de utländska gästerna. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Än så länge har caféet bara tillstånd att servera färdiga köttprodukter men man jobbar nu för att kunna hantera rått kött framöver. Förhoppningen är att kunna erbjuda à la carte-meny en gång i månaden i samband med pubkväll.

– Det hade varit kul att prova vildand, säger Emma.

”Har fria händer”

Det låter lite som att köket här är ett laboratorium?

– Ja, jag har fått mycket frihet av stiftelsen att utforma menyn, det älskar jag. Att göra lite häftiga smaker, att det inte är det typiska när du kommer in på ett konditori med samma gamla kondisbitar på en hylla, utan här kör vi någon vegansk mandelkaka och testar nytt hela tiden. Vi hade till exempel en paj med jordgubbar och älgört som många tyckte var kul att prova.

Du, det låter inte riktigt som en halvtidstjänst det här?

Emma skrattar.

– Nja, det är väl inte riktigt en halvtid. Men när jag till exempel är ute och plockar svamp till kaféet tar jag med barnen och då känns det inte som jobb. Jag trivs jättegött.

I kaféet finns även hantverk och Emmas egengjorda granskottsirap till salu.
I kaféet finns även hantverk och Emmas egengjorda granskottsirap till salu. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Artikeltaggar

ArvikaBrunskogCharlottenbergEmma NilssonGrönsakerKöttMat och dryckSkogSvampar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.