Hoppa till huvudinnehållet

Kontroll missades – patient drabbades av svår blödning och hamnade på iva

Publicerad:
En patient fick en massiv blödning efter att en kontroll före en behandling inte gjorts enligt rutin. Nu har regionen anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.
En patient fick en massiv blödning efter att en kontroll före en behandling inte gjorts enligt rutin. Nu har regionen anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patienten drabbades av en stor blödning efter en behandling. Senare visade det sig att en kontroll inför behandlingen inte gjorts som den ska.

Nu har Region Värmland lex Maria-anmält händelsen.

I början av året skulle en värmländsk patient i 75-årsåldern genomgå en stötvågsbehandling mot njursten. Under den här perioden utreddes hen också för brist på blodplättar.

Kvällen efter undersökningen sökte patienten vård akut för att hen hade blod i urinen och ont. Hen hade drabbats av en massiv blödning och vårdades på intensiven i fyra dygn.

Det visade sig att det senaste provet som avsåg blodplättar tagits i november året innan och att kontroll före stötvågsbehandlingen inte hade gjorts enligt rutin.

Eftersom patienten drabbats av en allvarlig vårdskada har Region Värmland nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Artikeltaggar

IvoLex MariaOmsorgRegion VärmlandSjukvårdVårdVård och omsorgVårdskada

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.