Hoppa till huvudinnehållet

Domstolen går på Karlstads kommuns linje – ett steg närmare nytt köpcentrum

Publicerad:
En ny handelsplats kan etableras på Månsberget.
En ny handelsplats kan etableras på Månsberget.

Planerna på en handelsplats på Månsberget i Karlstad är ett steg närmare att förverkligas.

Mark- och miljödomstolen avslår överklagandet av detaljplanen.

Det var i december 2021 som kommunfullmäktige i Karlstad sade ja till den nya detaljplanen som ska möjliggöra etablering av handel på Månsberget.

Flera aktörer överklagade detaljplanen, men i februari i år avvisade mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt alla överklaganden utom de från Kristinehamns kommun och Naturskyddsföreningen i Karlstad.

Nu har domstolen alltså avslagit även de resterande överklagandena. Domen meddelades på tisdagsförmiddagen.

Grannkommunens synpunkter

Kristinehamns kommun lämnade synpunkter på detaljplanen i samråds- och granskningsskedena och anser inte att Karlstads kommun tagit hänsyn till dem. Synpunkterna handlar bland annat om hur en handelsplats på Månsberget påverkar handeln i Kristinehamn.

Naturskyddsföreningen överklagade med hänvisning till att området har höga naturvärden och är av riksintresse för det rörliga friluftslivet. Platsen är strandnära och är hemvist för ett antal rödlistade och fridlysta arter, enligt överklagandet.

Fladdermusutredning

Karlstads kommun hänvisar till en miljökonsekvensbeskrivning som visar att kopplingen till riksintresset Vänern är svag. Detaljplanen bedöms uppfylla miljöbalkens krav på hänsyn och hushållning och anpassningar till naturvärden har gjorts, enligt kommunen.

På kommunens uppdrag har det gjorts en fladdermusutredning med anledning av exploateringen av västra Karlstads Vänerkust. Bedömningen är att den planerade bebyggelsen inte riskerar att påverka fladdermössens bevarandestatus negativt.

När det gäller synpunkterna från Kristinehamns kommun anser mark- och miljödomstolen att Karlstads kommun bemött dem, om än kortfattat. Domstolen anser också att utredningarna av påverkan på naturvärdena är tillräckliga.

Enligt domstolen kommer detaljplanen inte att ha någon betydelse för några arters möjligheter att finnas kvar på en tillfredsställande nivå.

Kommunalrådet och stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S) tycker att det är positivt att processen går framåt.

– Så att alla parter har något att förhålla sig till, säger han.

Anders Tallgren har sedan tidigare gett beskedet att kommunstyret kommer att respektera domen oavsett utfall.
Anders Tallgren har sedan tidigare gett beskedet att kommunstyret kommer att respektera domen oavsett utfall. Foto: Helena Karlsson

Karlstads grönröda styre med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet tog över vid årsskiftet och detaljplanen drevs igenom av den tidigare moderatledda ledningen, där även C ingick.

S, MP och C har sagt att domen ska respekteras oavsett utfall.

God relation

Anders Tallgren anser att det fortfarande är svårt att bedöma vad som kommer att hända med Månsberget. Dels finns fortfarande möjligheten att överklaga till mark- och miljööverdomstolen, dels kan de kommersiella intressena för området ha förändrats.

– Det är svårt att säga nu när det blev så utdraget. Vi får se hur de olika aktörerna väljer att gå vidare.

Kommunalrådet säger att relationen till Kristinehamns kommun är god trots överklagandet.

– Vi ligger båda i ett viktigt stråk i den här tillväxtkorridoren Oslo–Stockholm med många gemensamma frågor kring infrastruktur. Sen är det frågor där man inte alltid är lika överens och då är det en sån möjlighet man har.

Kristinehamns kommun ser inte ut att överklaga.

– Det är som det är och det var ju ett tag sedan, säger kommunalrådet Lars Nilsson (S).

Lars Nilsson säger att Kristinehamns kommun inte lär överklaga.
Lars Nilsson säger att Kristinehamns kommun inte lär överklaga. Foto: Magnus Carlsson

Han tog över som kommunalråd vid årsskiftet och säger att han ska prata med sin företrädare Marie Oudin (M), som hade rollen när kommunen överklagade.

– Det var de som lade det, sen ställde vi oss bakom alltihop.

Läs mer:

Då fattas beslutet om det blir handel på MånsbergetKommunen har yttrat sig om Månsberget: ”Kommer att respektera domen”Karlstadpartiet går vidare med överklagandet av MånsbergetDomstol säger nej till Sörensens överklagande om MånsbergetFem stora fastighetsägare överklagar beslut om handel på MånsbergetEfter grannkommunens överklagan: "Förstår att relationen blir naggad i kanten"Fältbiologerna: ”Vi tänker överklaga Månsbergsbeslutet”Klart: Det blir handelsområde på Månsberget

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDetaljplanerDomstolarKarlstadKarlstads kommunMånsbergetNaturskyddsföreningenÖverklagandenVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.