Hoppa till huvudinnehållet

18-årige Vidar skadades i livsfarlig trend – varnar efter helgens olycka på E18

Publicerad:
Vidar Hellström ”sotades” på parkeringen i Kil. Han vill varna ungdomar från livsfarliga trender, efter helgens vansinneshopp på E18.
Vidar Hellström ”sotades” på parkeringen i Kil. Han vill varna ungdomar från livsfarliga trender, efter helgens vansinneshopp på E18. Foto: HP Skoglund

Vidar Hellström, 18, skadades i den livsfarliga trenden ”sotning”.

Han varnar nu för att delta i olika fordonsutmaningar – efter att en ung man skadades när han hoppade ut från en bil.

– Det är inte så smart att göra, säger Vidar Hellström.

Det har gått drygt två år sedan natten då Vidar Hellström från Deje och hans vänner var i Kil och festade.

Han var berusad och blev lurad att även ta tabletter som ledde till att han blev medvetslös. En av vännerna la honom då under ett avgasrör till en bil samtidigt som en annan person satt i bilen och gasade.

Den märkliga trenden kallas ”sotning” - eller ”kôlning” som det även heter i Värmland - och gör att den som ligger vid avgasröret blir alldeles svart i ansiktet.

Men tilltaget kan vara precis lika farligt som att hoppa ut ur en bil som kör på motorvägen.

Vill varna

I och med att Vidar Hellström var medvetslös andades han in de farliga avgaserna - och blev så dålig att vännerna var tvungna att kalla på ambulans.

I dag har han inga men efter händelsen - men minnet av det dumdristiga agerandet kommer tillbaka efter helgens olycka där en 20-årig man medvetet hoppade ut från en bil.

Vidar Hellström vill varna andra från att anta utmaningar, hoppa på trender eller göra andra våghalsiga saker runt motordrivna fordon för att få spektakulära filmer att visa vänner eller dela i sociala medier.

– Det är inte så smart att ägna sig åt, säger han.

Kompis dömdes

Och fortsätter:

– För min del är jag helt återställd i dag och jag minns inte så mycket av det som hände mig.

Den 20-årige mannen som hoppade ur bilen i helgen är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik och framkallande av fara för annan medan kvinnan som körde bilen är misstänkt för vårdslöshet i trafik.

I Vidar Hellströms fall dömdes en av hans kompisar till dagsböter för ofredande.

Vidde, 16, ”sotades”: ”Vi har två personer i fokus”Pojke åtalas för att ha ”sotat” sin kompisTvå misstänks för brott efter livsfarliga hoppet: ”Aldrig sett något så dumt”20-åringen efter vansinneshoppet på E18: ”Något jag ångrar grovt”SE FILMEN: Här gör 20-åringen det livsfarliga hoppet från bilenLäkaren om vansinnet på E18: Är att jämföra med att hoppa från hög höjd

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDagsböterDejeE18OlyckorTrafikVårdslöshet i trafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.