Hoppa till huvudinnehållet

Stå fast vid yttrandefriheten

Publicerad:
Yttrandefriheten är den funktion som tillåter individer att uttrycka sina åsikter i viktiga frågor och att utmana andras åsikter, skriver Edward Nordén och Pia Rundkvist.
Yttrandefriheten är den funktion som tillåter individer att uttrycka sina åsikter i viktiga frågor och att utmana andras åsikter, skriver Edward Nordén och Pia Rundkvist. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi vill ha kvar Sveriges fri- och rättigheter intakta oavsett kostnad. Kränkthet är en subjektiv känsla och omöjlig att lagstifta bort, skriver Edward Nordén och Pia Rundkvist.

Det är inte utan att man förvånas när man hör så många etablerade politiker och debattörer påverkas av den pågående konflikten mellan Sverige och den islamiska världen.

Utrikesminister Tobias Billström (M) betonar i ett ursäktande brev till de 57 muslimska länderna i OIC (Islamiska samarbetsorganisationen) hur mycket han förstår hur ledsna och kränkta de är innan han betonar vikten av hur många muslimska flyktingar Sverige tagit emot och hur mycket Sverige vill samarbeta med länderna ifråga.

Länderna ifråga saknar både yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Flera av länderna är diktaturer. Iran är ett sådant land. Ett land vars religiösa styre den 8 maj proklamerade att man avrättat två män som ”förolämpat religion och islamiska heligheter”. Medan SVT sänder den brittiska humorgruppen Monty Pyhtons ”Life of Brian” som driver med kristendomen, så hänger alltså den iranska staten vuxna människor för hädelse av islam. År 2023. Detta är ett av många länder som utrikesminister Billström uttryckt vilja ha nära samarbeta med.

Så skriver du en debattartikel

Ska vi som sekulär demokrati acceptera den här typen av resonemang om ”islamofobiska förolämpningar” som straffbara utan grund i svensk lagbok? Vad händer annars? Hot om våld och terrordåd? Och därför måste vi anpassa oss? Varje gång. För det är där vi hamnar om vi ger vika för koranbränning nu – att hot lönar sig.

Vad kommer därefter? När tar det slut? Eftergifter har aldrig slutat väl i historien. Vi behöver lära oss att lägga ansvaret där det hör hemma. De som avskyr vårt land och våra friheter ska hållas kort. All offentlig makt utgår ifrån det svenska folket. Inte någon annan part.

Vi vill ha kvar Sveriges fri- och rättigheter intakta oavsett kostnad. Kränkthet är en subjektiv känsla och omöjlig att lagstifta bort. Sveriges lagstiftning bygger på att myndiga personer ska kunna hantera känslor som kränkthet, att kunna behärska sig. Inte ta till våld. Det borde varit Billströms svar till de 57 muslimska länderna i OIC.

Yttrandefriheten ska varken ursäktas eller urholkas bakvägen genom en inskränkt ordningslag. Yttrandefriheten är den funktion som tillåter individer att uttrycka sina åsikter i viktiga frågor och att utmana andras åsikter. Samma rättigheter för alla ger transparens och likhet inför lagen.

Utan detta kan inte ett demokratiskt system fungera. Medborgarna måste kunna kritisera och ifrågasätta makthavare och hålla dem ansvariga för sina handlingar, och detta på allehanda uttryckssätt som inte fysiskt skadar annan person eller egendom.

Ett samhälle och en stat kan inte heller utvecklas utan att individer kan uttrycka sina idéer och åsikter. Utan förmågan att uttrycka avvikande åsikter kan man aldrig utmana rådande åsikter och ta itu med sociala orättvisor. Yttrandefrihet är en grundläggande mänsklig rättighet som erkänns av internationell rätt, inklusive den FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europakonventionen som varje medlemsland i EU skrivit under på.

Våra grundlagsfästa rättigheter är till för att skydda udda åsikter, satir och avvikande uttryck och yttrande. Att stampa på en hakkorsbindel, att riva sönder en israelisk flagga, att bränna en svensk flagga och att bränna en koran är ett yttrande. Självcensuren i den här frågan är total. Vi ska inte låta simpel rädsla för våld styra våra rättigheter i Sverige. Länder som förtrycker sin egen befolkning ska inte förtrycka oss också. Vi ska under inga omständigheter tjäna som exempel för de som tvingas böja sig för totalitära staters hot om våld.

Edward Nordén

Partistyrelseledamot, Medborgerlig Samling

Pia Rundkvist

EU-politisk talesperson, Medborgerlig Samling

Artikeltaggar

DemokratiEUFNIranIslamIslamiska konferensorganisationenKristendomMänskliga rättigheterModeraternaMonty PythonPolitikStockholmSveriges regeringSVTTobias BillströmYttrandefrihet