Hoppa till huvudinnehållet

Kommunala skolorna som tagit emot flest elever från friskolorna

Publicerad:
Den 16 augusti i år hade 94 elever ansökt om att få byta från friskolor till kommunala skolor i Karlstad.
Den 16 augusti i år hade 94 elever ansökt om att få byta från friskolor till kommunala skolor i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Större klasser.

Det är en av konsekvenserna när 94 elever gjort omval och bytt från friskolor till kommunala skolor i Karlstad.

– En ny klass har vi oftast inte utrymme att göra i omvalsprocessen, säger skoldirektören Maria Kjällström.

NWT kan presentera hela listan över skolorna där de tidigare friskoleleleverna har placerats.

NWT har tidigare rapporterat om att elever söker sig bort från flera av Karlstads friskolor. Framför allt handlar det om Thoren framtid – där NWT avslöjat brister i det särskilda stödet – och Internationella engelska skolan (IES), där en barnpornografiskandal uppdagats.

När skolorna började på onsdagen hade de kommunala skolorna fått 94 ansökningar från elever i friskolor sedan förra läsåret avslutades. 72 av dem kom från Thoren och IES.

Fakta

Ansökningar från friskoleelever till kommunala skolor i Karlstad till höstterminen 2023:

Backa friskola: 2

Internationella engelska skolan: 34

Nordic international school: 17

Montessorifriskolan Stellatus: 3

Thoren framtid: 38

Totalt: 94

Siffrorna togs fram av Karlstads kommun den 16 augusti.

När skolorna började i onsdags hade 77 av de 94 eleverna fått plats på en kommunal skola. 19 elever hade placerats på Hultsbergsskolan, som är den skola som tagit emot flest friskoleelever.

Klasserna blir större

Generellt går de nya eleverna in i befintliga klasser.

– Det är egentligen på de grunderna vi säger ja, där vi kan göra en förtätning. En ny klass har vi oftast inte utrymme att göra i omvalsprocessen, säger barn- och ungdomsförvaltningens chef Maria Kjällström.

– I grunden har det påverkat genom att det är något fler elever i klasserna precis nu.

Maria Kjällström välkomnar att fler väljer den kommunala skolan.
Maria Kjällström välkomnar att fler väljer den kommunala skolan. Foto: Helena Karlsson

Men det kan ändras under hösten. Hon tror att rörligheten kan fortsätta när till exempel Internationella engelska skolan får lediga platser som friskolan vill fylla med nya elever.

– Vi kommer nog se att både kommunala grundskolor i Karlstad och kanske andra kommuner kommer ha några elever som lämnar.

Vuxit med 148 elever

Totalt har de kommunala grundskolorna i Karlstad 148 fler elever nu jämfört med i juni. De 26 skolorna har tillsammans 9 319 elever.

Den största ökningen finns på Stockfallets skola, som ökat med 42 elever till 356. Men det har ingenting att göra med att elever bytt från friskolor. Endast en före detta friskoleelev har placerats på Stockfallet.

Det största tappet står Frödingskolan för. Skolan har 283 elever, vilket är 29 färre än i juni.

Tillväxten är inget nytt fenomen. Enligt Maria Kjällström har den kommunala skolan i Karlstad fått 1 000 nya elever sedan 2019 och andelen som går i kommunal skola ökar.

– Just den här sommaren är det fler som gjort ett omval efter det ordinarie skolvalet.

Med fler elever får skolorna mer pengarna att röra sig med, samtidigt som kostnaderna ökar.

– Framför allt om klass- eller gruppindelningen behöver ändras. Men eventuellt stödbehov kan bidra till ökade kostnader, och självklart rörliga kostnader som måltider och skolskjuts.

Läs även:

Eleverna flyr Karlstads kaosskola: ”Ingen studiemiljö där man kan lära sig”Så många väljer Karlstads friskolor framför den kommunala – senaste årenFlykten från Karlstads friskolor – dubbelt så många byter i höst: ”Laga efter läge”Här bryter Engelska skolans rektor tystnaden: ”Vi har blivit lurade”Hon är offer i barnporrskandalen – vill lämna Engelska skolan: ”Skulle må bättre då”

Artikeltaggar

FriskolorKarlstadMaria KjällströmSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.