Hoppa till huvudinnehållet

Lastbil tappade släp – som rullade in i villaträdgård: ”Jag fick en chock”

Publicerad:
Lastbilssläpet rullade rakt in i en villaträdgård på Blekerigatan i Bengtsfors hos Susanna Mörch.
Lastbilssläpet rullade rakt in i en villaträdgård på Blekerigatan i Bengtsfors hos Susanna Mörch. Foto: Britt-Marie Erlandsson

När Susanna Mörch satt och drack kaffe tillsammans med några vänner hemma i Bengtsfors inträffade något utöver det vanliga.

– Plötsligt small det bara till ordentligt och in i trädgården for ett lastbilssläp, berättar Susanna Mörch.

Det var vid lunchtid på fredagen som det hände. Susanna Mörch hade bjudit ett par goda vänner på kaffe och satt och hade trevligt hemma på Blekerigatan på Sidan södra.

Plötsligt fick Susanna Mörch mer besök. Men av det ovälkomna slaget.

– Det small till ordentligt och in i trädgården rullade ett lastbilssläp. Det hade kört ner en gatlampa, genom staketet och gräsmattan in i husknuten, säger Susanna Mörch.

Förödelsen efter olyckan då gatlampan ännu fanns kvar i trädgården.
Förödelsen efter olyckan då gatlampan ännu fanns kvar i trädgården. Foto: Lisbeth Ahlmark

Ett hörn av hustaket krossades, kantbräder revs ner, en bod med plåttak skadades och det blev djupa spår i gräsmattan.

Susanna Mörch och hennes vänner befann sig vid tillfället inomhus, men deras bilar var nära att skadas.

Gatlampans belysning hamnade i en syrenbuske.
Gatlampans belysning hamnade i en syrenbuske. Foto: Lisbeth Ahlmark

– Det blev lite av en chock. Tusen tankar rusade i huvudet. Jag undrade vad tusan det var som hände. Jag har två katter och de stack iväg direkt och gömde sig. Lastbilschauffören var förstås också bedrövad och kom fram och beklagade det hela, säger Susanna Mörch.

Släpet ska undersökas

Polis och räddningstjänst tillkallades liksom personal från Bengtsfors energi AB. Lastbilssläpet tog polisen med sig för en teknisk undersökning.

Susanna Mörch blev chockad av händelsen.
Susanna Mörch blev chockad av händelsen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Tack och lov så blev det bara materiella skador. Men det går en vältrafikerad gång- och cykelbana här förbi huset så det kunde ha gått illa. Det är många barn som cyklar förbi. Och själv är jag ofta ute i trädgården och arbetar. Dagen innan det här hände klippte jag gräs just under staketet och hade det här hänt då hade jag inte haft en chans, säger Susanna Mörch.

”En olyckshändelse”

Det var en lastbil från Jerry i Bergs åkeri i Högsäter som tappade släpet.

Släpet rullade över en refug, tog med sig en gatlampa, for över en gång- och cykelbana, genom Susanne Mörchs staket och in i hennes villaträdgård.
Släpet rullade över en refug, tog med sig en gatlampa, for över en gång- och cykelbana, genom Susanne Mörchs staket och in i hennes villaträdgård. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det var en olyckshändelse. Jag stod parkerad vid Skogstjänst dit jag skulle leverera en transport med pallar och när jag skulle koppla isär släpet så rullade det iväg. Jag vet inte varför det här hände. Polisen har nu tagit hand om släpet och ska undersöka det, säger föraren Jerry Bäcklund som även äger åkeriföretaget.

Lastbilssläpet skadade ena husnocken.
Lastbilssläpet skadade ena husnocken. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Vilka tankar gick genom ditt huvud när släpet lossnade och rullade iväg?

– Jag blev väldigt skärrad. Det här är ju inget som händer varje dag. När det händer något sådant här kan man bara hoppas att det inte är någon människa som kommer i kläm. Nu blev det bara materiella skador som väl var, säger Jerry Bäcklund.

Det blev djupa spår i gräsmattan efter lastbilssläpet.
Det blev djupa spår i gräsmattan efter lastbilssläpet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BengtsforsHögsäterLastbilarOlyckorOlyckor och katastroferTrädgårdTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.