Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna måste betala tillbaka 170 000 – Försäkringskassan ber om ursäkt

Publicerad:
Försäkringskassan. Genrebild.
Försäkringskassan. Genrebild. Foto: Jessica Gow/TT

En Karlstadsbo i 50-årsåldern ska betala tillbaka närmare 170 000 kronor till Försäkringskassan. Sjukersättningen har delvis betalats ut på grund av ett misstag från myndigheten – som nu ber om ursäkt.

I december 2022 ringde kvinnan till Försäkringskassan och sa att hon inte ville få ut sjukersättning längre, då hon arbetat heltid från och med oktober 2021.

När Försäkringskassan stämde av med kvinnans arbetsgivare framgick att hon arbetat heltid sedan 1 oktober 2020. Enligt arbetsgivarintyget har hennes arbetstid överstigit 75 procent av heltid sedan augusti 2017.

Kvinnan skulle ha anmält förändringarna till Försäkringskassan och blir nu återbetalningsskyldig. Totalt rör det sig om 165 796 kronor.

Men allt kan inte kvinnan själv lastas för.

När det stod klart att hon arbetade heltid, stoppade inte Försäkringskassan sina utbetalningar. Därför har kvinnan fått ut nästan 6 000 kronor felaktigt – på grund av myndighetens misstag.

”Det var delvis vårt fel att du fick för mycket pengar och vi ber om ursäkt för det”, skriver Försäkringskassan till kvinnan.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareFörsäkringskassanMyndigheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.