Hoppa till huvudinnehållet

VM-debutanten Henrik Larsson: ”Det har varit lyckat”

Publicerad:
23-årige Henrik Larsson från IF Göta slutade på sjätte plats i VM-semin på 100 meter i Budapest.
23-årige Henrik Larsson från IF Göta slutade på sjätte plats i VM-semin på 100 meter i Budapest. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Henrik Larsson sprang på 10,20 sekunder i sin historiska VM-semi på 100 meter vilket gav en sjätteplats och inget avancemang till final.

– Det har varit lyckat. Jag slutade på 21:a plats totalt i resultatlistan så jag var klart i den övre halvan och slog löpare som varit under 10,10 sekunder och till och med under 10, säger Larsson om karriärens första världsmästerskap.

Värmlänningen klar för VM-semi – första manlige sprintern sedan 1936

I går kväll kvitterade Henrik Larsson ut en biljett till VM-semifinal på 100 meter efter ett försöksheat där han slutade på tredje plats vilket krävdes för att gå vidare på placering och klockan stannade på 10,16 sekunder. Det var tre hundradelar över Larssons svenska rekord från SM i slutet på juli.

I kväll var det dags för den VM-debuterande 23-åringen från IF Göta att springa den där historiska semin i Budapest, och det var givetvis knallhård konkurrens där Larssons personbästa på 10,13 var högst bland samtliga startande i hans heat.

Larsson sprang VM-semin på 10,20 och slutade på sjätte plats och det blev alltså ingen final för värmlänningen. Det krävdes topp två i loppet för att gå till final på placering och utöver detta gick två sprinters, från samtliga tre semifinalheat, vidare på bästa tid.

– Det känns okej. Det är ett bra lopp med mina mått mätt, säger Henrik Larsson och fortsätter:

– Det var lite lätt motvind och jag vet inte om resultatet nu hänger ihop med det lilla avbrottet jag hade i juli (med skadekänning). Nu kanske jag inte hade den bästa formen för att kunna springa flera ”maxlopp” i så tät följd. Det kändes bra i starten och så vidare i båda loppen på VM. Men jag hade inte riktigt energin hela vägen över mållinjen.

Värmlänningen Larsson gjorde VM-debut i Budapest.
Värmlänningen Larsson gjorde VM-debut i Budapest. Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Larsson gör ett försök att summera sitt första VM i karriären.

– Det har varit lyckat. Jag slutade på 21:a plats totalt i resultatlistan så jag var klart i den övre halvan och slog löpare som varit under 10,10 sekunder och till och med under 10. Det är bra och om man kollar allmänt under hela VM var det inte många som satte säsongsbästa. VM-arenan är så himla stor och har höga läktare att det inte kommer in någon vind alls egentligen.

– När jag sprang på 10,16 i försöksheat i lördags var det totalt vindstilla. Det är inget påhitt eller något jag bara tror, utan om det hade varit medvind 1,5 eller 2,0 som är godkänd vind så hade jag i princip varit under tio sekunder. Det var väldigt snabba lopp egentligen, men på pappret blev det inget nytt personligt rekord. Förutsättningarna måste vara där för det. Det gäller att ha lite flyt med förutsättningarna med vind och så vidare, det spelar väldigt stor roll.

– Man kan väl liksom säga att försöksloppet nog var mitt bästa lopp någonsin. Men man behöver som sagt den där medvinden för att det ska bli de riktigt vassa tiderna.

”Mitt första VM av många”

Och det här var som sagt Larssons VM-debut.

– VM 2025, 2027, 2029 och 2031 är mitt mål att kunna vara med på i alla fall. Det här var mitt första VM av många.

Oblique Seville från Jamaica vann Larssons semifinal på 9,90 och tvåa blev Letsile Tebogo, Botswana, med 9,98.

Ferdinand Omanyala, Kenya, tog den andra och sista finalbiljetten på tid med 10,01.

Den regerande världsmästaren Fred Kerley från USA missade final efter en tredjeplats på 10,02 i Larssons semifinalheat.

VM-guld för Lyles

VM-finalen för herrar på 100 meter avgjordes klockan 19.10 nu i kväll och det blev amerikanskt guld genom Noah Lyles på segertid 9,83 vilket är världsårsbästa. Letsile Tebogo från Botswana tog silvret med 9,88 och 9,88 hade även Zharnel Hughes, Storbritannien, som fick nöja sig med brons.

Artikeltaggar

BudapestFriidrottFriidrotts-VMHenrik LarssonIF GötaLetsile TebogoNoah LylesOblique Seville

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.