Hoppa till huvudinnehållet

Nu måste vi välja - vilket Sverige vill vi ha?

Publicerad:
Runt om i världen har det blivit mer och mer radikalt men Sverige har tidigare känts som en stabil och sund röst i världen, oavsett om vi haft en röd eller blå regering. Så känns det inte längre, skriver insändarskribenten.
Runt om i världen har det blivit mer och mer radikalt men Sverige har tidigare känts som en stabil och sund röst i världen, oavsett om vi haft en röd eller blå regering. Så känns det inte längre, skriver insändarskribenten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu sker vägvalet. Vägvalet vilket Sverige vi vill vara, vilken värld vi vill bidra till och stödja. Runt om i världen har det blivit mer och mer radikalt men Sverige har tidigare känts som en stabil och sund röst i världen, oavsett om vi haft en röd eller blå regering. Så känns det inte längre.

Jag har inte någon tydlig partipolitisk tillhörighet. Jag är för en fri och jämlik vård och skola, jag är mot klyftor i samhället, jag är för miljön, jag är för landsbygden, jag är för det fria ägandet, jag är för begränsad invandring, jag är för Nato. Jag har tidigare känt att det är svårt att välja när det är dags för val eftersom delar av alla partiers värdegrund följer mina. Den känslan har ändrats, nu får jag i stället tänka mer på vad jag inte vill ha och det jag inte vill ha är partier som sätter sig egen maktposition före Sveriges bästa! Det är det som händer nu, regeringen vill inte förlora makten trots att Sverige senaste året blivit så förändrat. Gängkriminaliteten ligger på tidigare regeringars ansvar i första hand men det som händer nu är på nuvarande regerings ansvar! Eftersom SD är Sveriges andra största parti så går nuvarande regering i deras ledband. Man lutar sig mot ett parti som har en helt annan värdegrund än det Sverige jag tror att regeringspartierna i grunden vill ha. I Nazityskland stöttade de konservativa nazisterna för man trodde att man hade dem under kontroll. Nazisterna tog över Tyskland med terror och rädslor, med angiverilagar fast då mot judar, kommunister, hbtq inte illegala invandrare. Senare utvecklades de lagarna till att gälla angiveri för alla som var emot styret eller tyckte annorlunda. Att Björn Söder poserar med en gammal hitlerjugendlegend är ingen slump, inte heller att Jomshof hejar på om koranbränningarna.

SD vinner på frågan om invandringen, det går att ta kontroll över invandringsfrågan utan stöd av SD. Det går att ha blocköverskridande överenskommelser! Det har hänt förr och de som stod bakom dessa insåg vad som var bäst för Sverige. Att partipolitiken ibland får stå tillbaka mot att göra samhället bättre. Jag tror att det gamla politiska gardet mår dåligt när de ser vad som händer. Oppositionen eller framförallt Socialdemokraterna behöver sträcka ut en hand mot regeringspartierna för att visa att man vill prata med dem utan SD:s skugga hängande över Sverige och regeringen. Oppositionen har inte lyckats särskilt väl tidigare mandatperioder och inte heller nu som opposition men nu är det läge att agera som man gör på kommunal nivå där partier ofta samarbetar för en bättre kommun där de verkar, oavsett partitillhörighet. Att blicka framåt och sluta skylla på varandra.

Jag har barn och är rädd. Rädd för världen jag ser nu, både i Sverige och utanför. Jag förstår varför den psykiska ohälsan ökar som den gör och även varför gängkriminaliteten ökar. Unga idag har ingen framtidstro, ska man uppnå något måste man ta det. Sitt liv eller andras tillhörigheter. Det är samma drivkraft som ligger bakom. Ge våra unga en värld att tro på! Aldrig tidigare har vi haft en värld som är så trasig överallt, mer och mer radikala regeringar kryper fram ur hålorna, klimatet går åt helvete, kvinnor får ta ett steg tillbaka, miljön får ta ett steg tillbaka, krig får ta ett steg framåt. Vi är ordförandeland i EU och skämmer ut oss.

Det är nu det händer, vägvalet. Lämna sandlådan och ta ansvar, regering och opposition!

Arga tanten

Artikeltaggar

Björn SöderEUGängkriminalitetInvandringNatoPolitikSamhälleSocialdemokraternaTysklandVal