Hoppa till huvudinnehållet

Katten Dimma misshandlades – höll på att dö: ”Jag såg rött”

Publicerad:
Patricia Eriksson och mamma Anne-Lie Magnusson tillsammans med katten Dimma.
Patricia Eriksson och mamma Anne-Lie Magnusson tillsammans med katten Dimma. Foto: Julia Olsson

Katten Dimma misshandlades svårt utanför sitt hem och fick livshotande skador. Händelsen polisanmäldes men utredningen lades ned på grund av att den misstänkta gärningspersonen inte fyllt 15 år än.

Familjen lyfter nu händelsen och vill se att man tar grymhet mot djur på större allvar.

– Jag tappar hoppet om mänskligheten, säger ägaren Patricia Eriksson.

Anne-Lie Magnusson var ute och körde med bilen i Karlskoga när hon såg några ungdomar stå med hennes dotters katt. Vad hon sedan skulle se är något hon ännu inte kan förstå.

– Jag ser i ögonvrån hur den här stackars katten flyger upp i luften. Jag tvärvände och lade mig på tutan och konfronterade dem. Jag var helt vansinnig och frågade vad i helvete de gjorde med katten.

Killarna som precis setts vid katten nekade till att de gjort något annat än att ha burit upp henne.

– De sa att katten hade slängt sig ur hans famn. Eftersom jag inte såg vad som hände fick jag tro på vad de sa, berättar Anne-Lie.

Patricia Eriksson, ägaren till katten och dotter till Anne-Lie fick strax därefter ett samtal från sin mamma som berättade vad som hade skett.

Dimma mår efter omständigheterna idag bra men äter fortfarande mediciner.
Dimma mår efter omständigheterna idag bra men äter fortfarande mediciner. Foto: Julia Olsson

Dagarna passerade och katten Dimma visade fler och fler tecken på att det var något som inte riktigt stämde.

– Hon kräktes och gick på lådan flera gånger utan att det kom något, berättar Patricia.

Det var inte förrän Patricias dotter föreslog att det kanske var något som hände den dagen som killarna sågs med katten.

– Vi kände på svansen och då högg hon mig på grund av smärtan, och då förstod vi ju att det hade hänt något annat än vad killarna hade berättat, säger Patricia.

I samband med det fick familjen en video skickad till sig där man ser hur en av killarna plockar upp katten i svansen och kastar henne upp i luften, innan hon sedan landar hårt på asfalten och springer rädd därifrån.

– När jag fick se videon såg jag rött, säger Patricia.

Livshotande skador

Strax därefter ringde hon till veterinären där hon snabbt fick en akuttid för att undersöka Dimma som fortfarande inte kunde använda lådan som hon skulle.

– När hon undersöktes konstaterades det att hon hade en inflammation i svansroten som hade orsakats av en ryckskada, som var anledningen till att hon hade blivit förstoppad. Som tur var hade hon inga frakturer.

Trots att det inte hade blivit någon fraktur var Dimmas skador livshotande.

– Veterinären var orolig över en eventuell nervskada, vilket skulle innebära att Dimma inte skulle kunna tömma tarmen av sig själv någonsin. Och då finns det inget att göra. Då hade vi behövt avliva henne, berättar Patricia.

Dimma behandlades med antibiotika och veterinärfoder som skulle hjälpa henne att tömma tarmen.

Både Patricia och hennes sambo Johan Alverblad turades om att stanna hemma från jobbet för att hålla koll på Dimma.

Familjen spenderade cirka 10 000 kronor för att täcka vårdkostnaderna för att rädda Dimmas liv.
Familjen spenderade cirka 10 000 kronor för att täcka vårdkostnaderna för att rädda Dimmas liv. Foto: Julia Olsson

– Dagarna gick och Dimma kunde fortfarande inte gå på lådan så vi fick ytterligare en akuttid. Hon gavs då smärtstillande för att det förhoppningsvis skulle hjälpa.

Några dagar efter det kunde Dimma äntligen gå på lådan.

– Jag har aldrig firat en bajs som jag firade den, berättar Patricia och skrattar.

Höga kostnader

Även fast det den här gången slutade bra för Dimma menar Patricia att den här misshandeln även har kostat familjen mycket pengar.

– Vi har nog betalat vårdkostnader för ungefär 10 000 kronor, berättar hon och öppnar mappen med mediciner, kvitton och fakturor.

Eftersom de kunde identifiera killen som hade skadat Dimma, skickade Patricia ett meddelande till hans familj för att berätta vad som hade hänt.

– De trodde inte på att deras son kunde ha gjort något sådant och om katten var skadad så hade det inte varit med flit.

Samtidigt som familjen hoppades på att deras familjemedlem skulle ta sig ur det här levande skickade hon vidare videon till pojkens föräldrar, som aldrig skickade något svar tillbaka.

Polisanmäldes

Händelsen polisanmäldes men kort efter att en utredning inleddes lades den ned på grund av att pojken inte hade fyllt 15 än.

– Det ansågs att det här brottet var så grovt att en åklagare valde att väcka åtal. Det säger ju en hel del om allvaret i det här brottet, berättar Anne-Lie.

Både Anne-Lie och Patricia vill lyfta den här typen av brott för att visa hur allvarliga konsekvenser de kan få.

Kattägaren Patricia vill se att man tar grymhet mot djur på stort allvar.
Kattägaren Patricia vill se att man tar grymhet mot djur på stort allvar. Foto: Julia Olsson

– Jag blir så ledsen på att det inte är någon som tar ansvar och det tar jag som ett tecken på att det inte är någon som tar det här på allvar medan vi sitter här och hoppas på att hon överlever, säger Patricia och fortsätter:

– Bara tanken av att det här hade kunnat vara hennes död är så hemsk och jag kan inte förstå hur man kan göra så här mot en annan levande varelse. Jag tappar hoppet om mänskligheten, avslutar hon.

Artikeltaggar

ÅtalBrott, lag och rättHotKarlskogaOroligheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.