Hoppa till huvudinnehållet

Kartläggning: Här rör sig rovdjuren i Värmland

Publicerad:
Reporter Morgan Bäckvall
Morgan Bäckvall
morgan.backvall@nwt.se
Fredrik Wilde, en av länsstyrelsens naturbevakare. Arkivbild.
Fredrik Wilde, en av länsstyrelsens naturbevakare. Arkivbild. Foto: HP Skoglund

Var i Värmland är chansen störst att få se kungsörn? Finns det järv i hela Värmland? Var finns mest björn? Hur stor är chansen att få se lodjur? Och var rör sig varg i länet? Länsstyrelsen har producerat en karta över de fyra stora rovdjurens utbredning i länet, exklusivt för NWT.

Det är länsstyrelsen i Värmland som ansvarar för förvaltningen av stora rovdjur: björn, järv, kungsörn, lodjur och varg. Det är länsstyrelsen som beslutar om skyddsjakt och licensjakt.

Viltförvaltning Värmland på länsstyrelsen har sammanställt en karta exklusivt för NWT.
Viltförvaltning Värmland på länsstyrelsen har sammanställt en karta exklusivt för NWT. Foto: Grafik: Länsstyrelsen i Värmland

Nu har viltförvaltningen på länsstyrelsen exklusivt för NWT producerat en karta över var de fyra stora rovdjuren finns. Kartan visar DNA-träffar för de två senaste inventeringarna av björn, järv och varg. När det kommer till lodjur så tas inget DNA, utan i kartan finns istället dokumenterade syn-observationer (de flesta från viltkameror) och upphittade spår.

Björn fotograferad i Hälsingland.
Björn fotograferad i Hälsingland. Foto: Mikael Fritzon/TT

Björn

– När det gäller björnens utbredning så är tyngdpunkten i norr. Men man kan få se björn i stort sett i hela länet. Hanarna vandrar långt så en trasig, björnskadad bikupa i södra Kristinehamn är egentligen inget konstigt och så kan de vara i Dalarna eller Härjedalen veckan därpå, säger Fredrik Wilde, en av länsstyrelsens naturbevakare.

Den mera täta och stationära stammen i Värmland där det förekommer honor finns främst i trakten av Sysslebäck och norrut.

Vid årets licensjakt är tilldelningen tre björnar i Värmland? Är förekomsten av björn låg?

– Det som styr är förekomsten av honor och vi känner väl inte till jättemånga och vi har ett mål i Värmland att björnstammen sakta ska öka och då ska inte heller jakten vara för stor, säger Fredrik Wilde.

Björn inventeras inte så ofta, de två senaste gäller för 2017 (11 individer varav 2 honor) och 2022 (15 individer 5 honor).

– Vi inventerar björnstammen vart femte år. Vårt system heter Skandobs för allmänhetens rapporter och där kan man lägga in alla rovdjursobservationer.

Vargar på Järvzoo.
Vargar på Järvzoo. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Varg

Hur många vargar som finns i Värmland kan vara svårt att säga. Dels har man inte exakt siffra på hur många som finns i varje revir, däremot var reviren finns.

– Varg finns i stort sett i hela länet. Det är vissa områden där det oftast inte är några långvariga revir och så finns det sådana där samma par går i sju–åtta år.

När vargar dyker upp i närheten av människor, sker det särskilt på vårkanten när ungvargarna lämnar reviren.

– Vi har ofta varje vår ungvargar som går i utkanten av Karlstad. De hamnar ibland inne i samhällena.

Varg, lo, järv och kungsörn inventeras årligen och det är vissa inventeringstider beroende på art. Varg inventeras oktober–mars och lo oktober–februari.

Lodjur på Langedrag, Norge.
Lodjur på Langedrag, Norge. Foto: Junge

Lodjur

– Det är enklare att få se varg än lodjur. Vargar rör sig längre sträckor och är mer aktiva, men lodjur smyger och håller sig undan. Den tätaste lodjursstammen är runt centrala och södra Värmland. När vi får bra snöförhållanden ser vi spår efter dem. Vi inventera ofta med viltkameror i och med att vintrarna har blivit sämre. Där fångar vi många enskilda individer, men ibland får vi med familjegrupper, säger Fredrik Wilde.

Järv på Skansen.
Järv på Skansen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Järv

Förr hörde man väl inte talas om så stor förekomst av järv i Värmland, men enligt Fredrik Wilde har det förändrats de senaste tio åren.

– Det handlade förr om enstaka i norra Värmland. Nu har vi föryngringar åtminstone i mellersta Värmland. Men jag ska säga att det finns ett mörkertal för vi har inte riktigt utvecklat inventeringsmetodiken än. Som den är idag bygger den på att man är i fjällförhållanden. Men nu förekommer den i skogen och det är väldigt osäkra snöförhållanden. Vi får jobba mycket med kamerastationer där vi förhoppningsvis kan locka in hona med ungar på försommaren för att konstatera föryngring. Järven har egentligen återkommit söderut för förr i tiden fanns den i barrskogslandskapet. Järven är egentligen en taiga-art.

Kungsörn.
Kungsörn. Foto: "Thomas Sättermann"

Viltförvaltningen inventerar även kungsörn och häckande par förekommer framförallt i Torsby och Hagfors kommuner, men även i Filipstads kommun. Det finns elva kända revir.

Hur ser ert jobb ut den närmaste tiden?

– I augusti hanterar vi björnjakten med besiktningar. Vi besiktar skjutna björnar och samlar in prover. I september sätter vi ut viltkameror. 1 oktober börjar inventeringsperioden för varg och lo, säger Fredrik Wilde.

Appen Skandobs.
Appen Skandobs. Foto: Skämdump

Det är genom allmänheten och jägare som länsstyrelsen får in många rovdjursobservationer. ”Skandobs touch” är en app för rapportering av rovdjur.

Länsstyrelsens viltförvaltning

Om kartan

Punkterna anger inte olika individer utan det kan vara DNA från samma individ som påträffats flera gånger. Detsamma gäller lodjur där man inte har information på individnivå. Varg rör sig i hela länet, järv och björn förhåller sig främst till de norra delarna och lodjur mest i mellersta och södra Värmland.

Källa: Länsstyrelsen

Resultatet från 2017 års populationsberäkning visade att det fanns cirka 2 900 björnar i Sverige.

Totalt uppskattas populationen av järv 2022 till 625–709 individer i Sverige utifrån insamlade DNA-prover.

Under inventeringsperioden 2022/23 dokumenterades det 314 familjegrupper av lodjur i Skandinavien.

Resultaten från inventeringsperioden 2022/23 visar att det finns cirka 510 vargar i Skandinavien. Ungefär 450 av dem finns i Sverige.

Från inventeringarna av kungsörn 2022 rapporterade länsstyrelserna totalt 544,5 revir som var besatta av örnar.

Källa: Naturvårdsverket

Artikeltaggar

Djur och naturFredrik WildeHälsinglandJärvzooLodjurLänsstyrelsen i Värmlands länVargarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.