Hoppa till huvudinnehållet

Färjestad avslutade med seger: ”Mycket som var bra”

Publicerad:
Mikael Johansson är assisterande tränare och Niklas Fogström, till höger, är huvudcoach för Färjestads J20-lag.
Mikael Johansson är assisterande tränare och Niklas Fogström, till höger, är huvudcoach för Färjestads J20-lag. Foto: Helena Karlsson

Färjestad J20 slutade trea i U20 Super Challenge efter 4–2-vinst mot Ungern.

– Det är klart att vi ville gå till final och allt det där. Men rent prestationsmässigt var det mycket som var bra, säger FBK-huvudcoachen Niklas Fogström.

Årets upplaga av försäsongs-juniorturneringen U20 Super Challenge i Karlstad avgjordes 15-20 augusti och Färjestad BK:s J20-lag spelade i grupp A och kom på andra plats bakom Frankrike. FBK fick i gårdagens semifinal således möta vinnaren i grupp B och det var det kanadensiska laget Brooks Bandits. Brooks Bandits besegrade Färjestad med 6–3 och gänget från Nordamerika blev till slut cupmästare efter 8–3 i finalen mot Frankrike.

Färjestad besegrade Ungern och slutade trea i försäsongsturneringen U20 Super Challenge. Från vänster: Victor Westh, Elias Ivansson, Noel Styrenius, Gustav Ling och Lucas Kling.
Färjestad besegrade Ungern och slutade trea i försäsongsturneringen U20 Super Challenge. Från vänster: Victor Westh, Elias Ivansson, Noel Styrenius, Gustav Ling och Lucas Kling. Foto: Helena Karlsson

Färjestad avrundade U20 Super Challenge med söndagsmatch om tredjeplats mot Ungern i Löfbergs Arena och det var FBK som vann med 4–2.

– Nja, det var en besvikelse i går, säger Färjestads huvudtränare Niklas Fogström om hur skönt det var med fixad tredjeplats, och fortsätter:

– Vi tyckte att det var den viktigaste matchen, just mot kanadensarna. Och det var en lärorik match för oss. Det var jättehögt tempo för många av våra spelare och vi klarade av det bra. Det var en jämn tillställning.

– De fick en bra start med 3–0-ledning ganska tidigt och det hade vi såklart velat undvika. Kanadensarna kom ut med energi och lyckades med det. Sedan var det jämnt skägg och jag tycker att vi ägde matchen periodvis. Det var en bra hockeymatch för att vara J20.

17-årige Färjestadsbacken Noel Fransén och Ungerns 19-årige målvakt Levente Hegedüs.
17-årige Färjestadsbacken Noel Fransén och Ungerns 19-årige målvakt Levente Hegedüs. Foto: Helena Karlsson

Och Fogströms lag avslutade alltså turneringen, som innehöll fem matcher på sex dagar, med seger i sista bataljen.

– I slutändan vill man alltid vinna den sista matchen så att man får en bra ”feeling” för framtiden. Vi gjorde en bra match i dag där grabbarna var trötta. Det gällde väl båda lagen men jag tycker att vi klarade det bättre och var bättre hela matchen och skapade mer och vi kunde ha gjort något mer mål. Det var lite ineffektivt igen faktiskt.

Hur summerar du hela turneringen för er del med en tredjeplats till slut?

– Det är klart att vi ville gå till final och allt det där. Men rent prestationsmässigt var det mycket som var bra. Vi gjorde det bra genom hela turneringen, konstaterar Niklas Fogström:

– Det var den där matchen i torsdags (förlust 2–4 mot Frankrike i gruppspelet) som var dålig. Men vi gjorde de grejer som vi tränat på och vi är inte så långt in på säsongen ännu och har inte hunnit gå igenom så mycket angående just försvarsspel och det som sker utan puck, men det hade vi hyfsad koll på i alla fall. Och offensiven ska vi träna på framöver och hoppas på att göra fler mål också.

Match om tredjeplats

Ungern – Färjestad 2–4 (1–3, 0–0, 1–1)

Mål, Ungern: Hunor Csiki, Simon Levente.

Mål, Färjestad: Gabriel Jansson, Hugo Hell, Elias Straume Vatne, Noel Styrenius.

Färjestads semifinal

Brooks Bandits – Färjestad 6–3 (3–1, 1–2, 2–0)

Mål, Brooks Bandits: Nic Degraves, Jordan Hughesman, Davide Patella, Caelan Fitzpatrick, Parker Lalonde, Hunter Wallace.

Mål, Färjestad: Alexander Labraaten, Albert Wikman, Wille Johansson.

17-årige FBK-målvakten Lukas Höglind.
17-årige FBK-målvakten Lukas Höglind. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Albert WikmanBrooks BanditsElias Straume VatneFärjestad BKFärjestad BK JuniorHugo HellIshockeyLöfbergs ArenaMikael JohanssonNiklas FogströmTurneringarWille Johansson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.