Hoppa till huvudinnehållet

Drömmen gick i uppfyllelse – tog guld och brons i EM: ”Aldrig varit lyckligare”

Publicerad:
Nils Andersson höll nerverna i styr och vann EM-guldet efter en taktiskt väl genomförd helg på Estering.
Nils Andersson höll nerverna i styr och vann EM-guldet efter en taktiskt väl genomförd helg på Estering. Foto: QNIGAN

Drömmen om att stå tillsammans på prispallen blev verklighet för värmlänningarna Nils Andersson och Mikaela Åhlin-Kottulinsky när rallycross-EM avslutades i tyska Buxtehude.

– Det känns hur bra som helst. Det tar ett tag innan det sjunker in på riktigt, säger den färske EM-guldmedaljören Nils Andersson.

I helgen kördes den sista deltävlingen i RX2e-mästerskapet på Estering i Tyskland, och vägen fram var långt ifrån självklar men Nils Andersson höll nivån erövrade andraplatsen i helgens final och tog därmed hem RX2e-mästerskapstiteln.

– Det känns hur bra som helst. Det tar ett tag innan det sjunker in på riktigt. Det ligger många timmar bakom och det krävs en enorm insats innan man kommer till start, det är inte ett par fotbollsskor som ska inhandlas, det är ekonomiskt krävande. Men jag har aldrig varit lyckligare, säger en nöjd Nils Andersson.

Även om han inte vann den senaste deltävlingen var det inte nödvändigt. Nils prioriterade att hålla sig före sina främsta konkurrenter i mästerskapet RX2e.

– Det är lätt att låta pressen ta över. Det är mycket att gå tillbaka till det här att tro på sig själv och inte tvivla.

Övervägt scenarierna

Efter kvalomgången med placeringarna 3-3-5-7 hamnade Nils i det andra startspåret inför den första semifinalen, med Tommi Hallman som den ledande föraren på insidan.

Det var inte den mest fördelaktiga utgångspositionen för Andersson, särskilt med tanke på att hans främsta konkurrent om mästerskapstiteln, Isak Sjökvist, hade pole position i den andra semifinalen.

Trots detta hade Nils redan noga övervägt de olika scenarierna och förberett sig.

– Jag föredrog att hamna på tredje plats (P3) i finalen istället för andra plats (P2). Från P2 hade Isak i princip bara en möjlighet att välja från.

Och det alternativet var att försöka passera Hallman.

– Det enda alternativet för honom var att försöka vinna racet. Han gjorde ett försök i den första kurvan men lyckades inte, och det gav mig chansen att erövra andraplatsen.

Tvingades bryta

Hans vän och stallkamrat Mikaela Åhlin-Kottulinsky, även om hon missade finalen på grund av att hon tvingades bryta, tog hem tredjeplatsen i mästerskapet.

– Det kändes förstås tråkigt. Drömmen hade varit att jag och Nils skulle bli etta och tvåa. Jag sa till Nils före söndagen att mitt mål självklart var att vinna men kan jag inte göra det så är du så värd det, säger Åhlin-Kottunlinsky.

Det var dock länge oklart om hon skulle kunna medverka eller inte, det på grund av ekonomiska skäl.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Nils Andersson efter rx2e-framgångarna i Belgien.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Nils Andersson efter rx2e-framgångarna i Belgien. Foto: Jakub Nitka

Men efter ett lyckat race och en andraplats i Belgien senast, stod det klart. Värmländskan skulle vara med och gör upp om förstaplatsen i RX2e.

– Jag har ingen aning om hur det ser ut än men jag vill jättegärna fortsätta köra rallycross.

Estering blev en tuff bekantskap för Mikaela.

– Svåraste banan jag kört. Rena lotteriet ibland. I Belgien senast klickade rätt. Nu gjorde det inte det. Så är det i den här sporten. Jag är jättenöjd med min fart och mina varvtider. Det är jag stolt över. Men jag hade en miss i Q1 och framförallt i Q3 som kostade. I semin fick jag en bra start och var på yttern, men då hamnade jag i muren och tvingades bryta.

”Sjukt stolt”

Nils imponerades även av Mikaelas insats i sista tävlingen, trots att hon lite snöpligt inte fick köra finalracet och fajtas om slutsegern.

– Först av allt är jag sjukt stolt över hennes insats och hur hon bidragit till teamet. Vi har fått en sjukt bra relation och vi gör det bästa för varandra.

Nils Andersson förklarar att de arbetat tätt – trots att de för tillfället var varandras största motståndare.

– Det är svårt i ett team när man tävlar individuellt. Vi klarade av att jobba så bra tillsammans. Det är en unik situation att ha två bilar i teamet och spela med öppna kort, vi är egoister båda två men att dela med sig av data och erfarenheter med varandra är det som krävs för att lyckas.

Slutställningen i RX2e-mästerskapet

1) Nils Andersson, 76 poäng.

2) Isak Sjökvist, 69.

3) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 66.

4) Pablo Suarez, 52.

5) Ole Henry Steinsholt 50.

6) Filip Thorén, 50.

Artikeltaggar

BelgienKristoffersson MotorsportMikaela Åhlin-KottulinskyNils AnderssonRallycrossTyskland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.