Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen klar för VM-semi – första manlige sprintern sedan 1936

Publicerad:
23-årige Henrik Larsson från IF Göta är klar för VM-semi på 100 meter.
23-årige Henrik Larsson från IF Göta är klar för VM-semi på 100 meter. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Henrik Larsson är klar för VM-semifinal på 100 meter. Värmlänningen slutade trea i försöksheat fem på 10,16 sekunder.

– Det känns skönt. Speciellt med tanke på allt strul vi hade (med flera omstarter), säger 23-åringen från Göta efter avancemanget.

Den 28 juli på SM putsade Henrik Larsson sitt eget svenska rekord på 100 meter när klockan stannade på 10,13 sekunder i semifinalen.

I kväll var det dags för Larsson från IF Göta att kliva in i VM-cirkusen i Budapest med försöksheat på 100 meter för att försöka ta sig vidare till semifinal i ett världsmästerskap.

Den 23-årige värmlänningen sprang på 10,16 sekunder i det femte försöksheatet vilket gav en tredjeplats och det var topp tre som krävdes för att ta sig vidare till söndagens semi på placering.

– Det känns skönt. Speciellt med tanke på allt strul vi hade (med flera omstarter). Vi hade nog sämst förutsättningar av alla försöksheat, men skönt att klara av det ändå, säger Henrik Larsson.

Hur kändes loppet med 10,16?

– Det kändes okej. Jag kände att efter varje omstart dippade adrenalinnivån och fokus. Jag tror att jag nog hade sprungit en bit snabbare om vi kommit iväg direkt på första starten. Men det kändes som att jag kunde slappna av bra i alla fall ungefär 30 meter från mål. Jag kan nog få en lite kraftfullare acceleration med ett lite mindre dramatiskt förspel innan loppet som det var i dag.

Henrik Larsson från Sverige och amerikanen Fred Kerley.
Henrik Larsson från Sverige och amerikanen Fred Kerley. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Oblique Seville från Jamaica vann försöksheat fem på personbästa 9,86. Amerikanen Fred Kerley, som plockade VM-guld på 100 meter i Eugene 2022, slutade tvåa på 9,99.

Har du någon ny målsättning nu när du är klar för semi?

– Jag vill springa ett bra lopp så får vi se hur långt det räcker såklart. Jag sa inför att jag vill åtminstone in under 10,10 i alla fall. Det är väl det målet jag sätter och sedan får vi se. Det kanske blir ännu värre i morgon med omstarter, motvind och så vidare. Man vet aldrig, konstaterar Larsson med ett skratt:

– Men om jag får liknande förhållande som i dag med i princip vindstilla… Med lite medvind och att komma iväg på första försöket tror jag att under 10,10 ska gå vägen.

Historisk Henrik har allt att vinna i VM: ”Målet semifinal och nytt rekord”

Inte hänt sedan 1936

Henrik Larssons avancemang till VM-semifinal på 100 meter på ett globalt mästerskap är minst sagt stort ur ett svenskt perspektiv. I modern tid är Larsson första manlige sprintern att ta sig dit. Senast det hände på just ett globalt mästerskap var när Lennart Strandberg tog sig till OS-final 1936.

– Tittar man på de senaste 40 åren, från det allra första VM:et 1983 och framåt, hittar vi bara fyra manliga 100-meterslöpare som deltagit i ett VM överhuvudtaget (1995 och 1997). Vi pratar om Peter Karlsson, Torbjörn Mårtensson, Lars Hedner och Matias Ghansah, sade Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare, Molkomsbon Stefan Olsson i går, och fortsatte:

– Om vi fokuserar på OS-historien från 1936 har vi Lennart Strandberg som slog till med en sjätteplats i den final som Jesse Owens vann 1936, samt Christer Garpenborg som gick till kvartsfinal i Montreal 1976. Däremellan alltså ingen svensk 100-meterslöpare som ens deltog.

Henrik Larsson:

– Det är såklart väldigt roligt. Det är inget jag gått runt och tänkt på inför direkt kanske men när man får höra det är det väldigt kul och lite sorgligt att det gått så lång tid, säger värmlänningen med ett nytt skratt:

– Men jag hoppas kunna bana väg för den yngre generationen nu.

Värmlänningen Larsson.
Värmlänningen Larsson. Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Att det gått så lång tid säger ju även något om hur svårt det är att nå VM-semi på 100 meter.

– Det råder ingen tvekan om att 100 meter är den mest konkurrensutsatta grenen i hela friidrotten och på så sätt är det stort, säger Henrik Larsson, som i mars vann EM-brons på 60 meter.

Artikeltaggar

BudapestFred KerleyFriidrottFriidrotts-VMHenrik LarssonIF GötaOblique SevilleStefan OlssonSvenska friidrottsförbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.