Hoppa till huvudinnehållet

TV: Här hårdtränar indiska landslaget – i curling

Publicerad:
Raj Singh har tungan rätt i mun.
Raj Singh har tungan rätt i mun. Foto: Helena Karlsson

Att starta ett indiskt curlinglag lät som en galen idé, men utvecklades till ett projekt som fick stor betydelse. I veckan tränar ett tjugotal indier curling i Karlstad. Allt för att få mer erfarenhet. Siktet? Det är inställt på OS 2026.

– Curling har inte varit en stor sport i Indien, man kunde inte spela curling för två år sedan, säger en av spelarna i laget.

Något unikt har utan större uppmärksamhet utspelat sig i curlinghallen i Karlstad i veckan.

– Vi har besök av curlare från Indien. Säkert mycket tack vare Sara Karlsson på curlingförbundet, sedan är väl lag Edin ett dragplåster, konstaterar Marie Henriksson i Karlstad Curlingklubb.

Att klubben får internationella besök sorteras under den vardagliga kategorin.

– Förra året hade vi Turkiet på besök och tidigare hade vi Kina, när Sören Grahn var deras kapten. Vi är inte väldigt vana, men lite.

Vill att sporten växer

Det är bara att erkänna, curling är inte det första man tänker på när Indien kommer på tal. Men Indien är stort och alla typer av natur och väder finns. Tjugo killar och tjejer som normalt bor i en del av Indien där det går att åka slalom har nu genom Svenska Curlingförbundets hjälp tagit sig till Karlstad för att träna.

– Vi vill att sporten växer. Vi vill inte att folk ska få vänta åtta år innan de får spela eftersom vi bara har en riktig hall. Det stora målet är att nå OS, det kommer bli en lång resa, det kommer inte vara lätt och förhoppningsvis ge Indien den första medaljen i vinter-OS, säger Penumetcha Narasimha Raju.

Penumetcha Narasimah Raju var personen som tog initiativet att starta ett landslag i sporten.
Penumetcha Narasimah Raju var personen som tog initiativet att starta ett landslag i sporten. Foto: Helena Karlsson

Det var han som tog sporten till landet.

– Curling har inte varit en stor sport i Indien, man kunde inte spela curling för två år sedan. Jag har kollat på curling sedan vinter-OS 2006. Det var första gången det sändes på tv. Jag blev förälskad i det direkt. Jag kunde däremot inte spela förrän jag flyttade till USA, då träffade jag andra indier och vi startade ett lag.

Hur är intresset för curling i Indien?

– Det börjar bli stort. Vi har inga dedikerade curlingbanor än, däremot har vi några isbanor i norra Indien som vi kan använda. Dessa banor är tillgängliga under tre månader om året och en av dem har tak.

Ett gäng curlare från Indien tränar i Karlstad.
Ett gäng curlare från Indien tränar i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

När han får frågan om han har någon förebild passar han på att smickra svenskarna.

– Sverige är bäst på curling och folk med mycket erfarenheter hjälper nybörjare, det hjälper sporten att växa. Sverige är underbart, rent och väldigt grönt.

Och varför blev det just Karlstad?

– Vi valde Karlstad i Europa som destination, med tanke på att de är OS-mästare och min vänskap med Sara Karlsson, som jag spelade med i Göteborg ett år. Det är jättekul här, trots att vårt landslag är ett rejält hopplock.

Vill se indiskt OS-guld

Men den kanadensiske curlingprofilen Darren Moulding, som är förbundskapten för Indiens landslag, klagar inte. Han är helt fokuserad på att göra det han är anställd för: att Indien tar OS-guld i curling. Och han prisar de resurser som står laget till buds.

Girithar Suthakaran, coach Darren Moulding, Kishan Vasant och Penumetcha Narasimah Raju vill se Indien i OS.
Girithar Suthakaran, coach Darren Moulding, Kishan Vasant och Penumetcha Narasimah Raju vill se Indien i OS. Foto: Helena Karlsson

– Så kommer det att bli, drömmen vore till OS 2026, men det ska mycket till. Det finns en viss språkbarriär, men också många av oss som kan engelska. Man behöver inte alltid berätta vad man ska göra, utan ibland räcker det att visa. Mycket instruktion är visuell.

Den indiska förbundskapten är nöjd med träningsmöjligheterna som erbjuds.

– Hela Indiens herrlag är här. Vi har också personer från Indien som är på is för första gången i deras liv. Vi är här i en vecka, och förbereder oss inför säsongen, säger Moulding och visar en av spelarna hur man använder rätt skjut- och lyftteknik.

Det är Mikulu Bagang, som testar curling för första gången.

– Det är roligt. Vädret är så bra. Intresset? Ny sport i vårt land, säger Mikulu Bagang och verkar vara nöjd med sitt svar.

Mikulu Bagang testar curling för första gången.
Mikulu Bagang testar curling för första gången. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

CurlingDarren MouldingGöteborgIndienKarlstadSara Karlsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.