Hoppa till huvudinnehållet

Människor ska mötas av möjligheter, inte murar

Publicerad:
Varje människa som flyttar till Värmland bör ses som en resurs, oavsett under vilka omständigheter eller varifrån hen kommer, skriver Robert Halvarsson och Monika Bubholz.
Varje människa som flyttar till Värmland bör ses som en resurs, oavsett under vilka omständigheter eller varifrån hen kommer, skriver Robert Halvarsson och Monika Bubholz. Foto: Peter Bäcker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi menar att både ukrainska flyktingar och syriska eller somaliska flyktingar ska behandlas med samma inkännande respekt för deras människovärde, skriver Robert Halvarsson och Monika Bubholz.

Rysslands anfallskrig i Ukraina fortsätter även denna sensommar, ett krig som nu pågått i snart tio år. Åtta miljoner människor har flytt och över femtiotusen av dem har sökt sig till Sverige.

2015 upplevde vi en stor flyktingvåg där det svenska samhället och stora delar av föreningslivet tog ett enormt ansvar med att till en början bidra med det absolut nödvändigaste för att leva i Sverige, och sedan fortsatt arbeta med språkstöd, mötesplatser och olika integrationsinsatser.

Vi ser att Sverige har berikats av alla människors bidrag till det gemensamma. Både i arbetslivet, föreningslivet och i mellanmänskliga relationer. Vi växer av dem som kommer hit och delar sina liv och sin vardag med oss.

Så skriver du en debattartikel

Miljöpartiet står på en medmänsklig grund när vi formulerar vår politik. Vi tror det finns en längtan efter att se på våra medmänniskor med generositet och välvilja. Men vi märker att grupper oftare ställs mot varandra. Det gäller även i förhållandet mellan det svenska samhället och de som flyr till Sverige. Vi menar att både ukrainska flyktingar och syriska eller somaliska flyktingar ska behandlas med samma inkännande respekt för deras människovärde. Så bygger vi Sverige starkt.

Varje människa som flyttar till Värmland bör ses som en resurs, oavsett under vilka omständigheter eller varifrån hen kommer. Redan år 2025 beräknas efterfrågan på arbetskraft i länet vara högre än utbudet av personer som står till arbetsmarknadens förfogande. Efterfrågan spås därefter att fortsätta öka i betydligt brantare takt än utbudet. Därför behöver vi inte bara av humanistiska skäl, utan även ekonomiska – ta tillvara på de människor som söker sig hit. Även de som flyr.

Medan Sverige har brist på ingenjörer tar nyanlända ingenjörer okvalificerade arbeten. Andra nyanlända utan meriter har svårt att få jobb alls. Detta är ett enormt slöseri för både individ, företag och samhälle. Därför vill vi göra det lättare att validera både akademiska och yrkesmässiga meriter från andra länder.

Miljöpartiets utgångspunkt är alltid tilliten till den enskildes förmåga att finna de bästa lösningarna för sig och sin familj. Detta motsäger inte att samhället samlar sina resurser för att exempelvis styra nyanlända mot bristyrken. Det är tvärtom att se potential i de människor som erbjuder oss sin tid och sina livserfarenheter.

Vi vill också återgå till permanenta uppehållstillstånd, istället för dagens tillfälliga, och öka möjligheterna att återförenas med sin familj till Sverige. En människa som får uppehållstillstånd ska ges rätt att bo kvar i kommunen där hen först fått bostad. Så kan människor bygga vidare på sina nätverk, känna trygghet och våga satsa.

Den som känns som en främling i dag kommer imorgon, med rätt engagemang både från den enskilde och från samhället, bli en uppskattad kollega, partner eller vän. Människor ska mötas av möjligheter, inte murar.

Robert Halvarsson

Monika Bubholz

Språkrör för Miljöpartiet de gröna i Karlstad

Artikeltaggar

ArbetsmarknadFlyktingarIntegrationMigrationMiljöpartietMonika BubholzPolitikRobert HalvarssonRysslandUkrainaUppehållstillståndVärmlands län