Hoppa till huvudinnehållet

Kräftskivan och dess vänner

Publicerad:
 Vita, friska och pigga viner blir en god matchning till de salta skaldjuren. Till pajen och osten kan vi istället gå på ett lite fylligare vitt vin, gärna med fat och smörig solmogen frukt.
Vita, friska och pigga viner blir en god matchning till de salta skaldjuren. Till pajen och osten kan vi istället gå på ett lite fylligare vitt vin, gärna med fat och smörig solmogen frukt. Foto: Jurek Holzer/TT

Det går fort när man har roligt. Och det hoppas jag att ni har haft under sommaren. Regn och rusk till trots. Men sommaren är inte över. Den kan göra comeback, och vi kan få många vackra sensommardagar med både sol och mer värme. Och det bästa av allt - nu och kommande månader är den bästa perioden för kräftor och andra skaldjur.

Den officiella kräftpremiären bockades av den 8 augusti. Den sker alltid i samband med att säsongen för kräftfisket startar. Mediaflödet har redan svämmat över av många generösa fat fyllda med de röda kräftorna och tillhörande partyhattar, snapsglas och skummande ölsejdlar.

Min egen premiär sker denna helg. Med alla de klassiska tillbehören som paj, knäckebröd, kummin- och västerbottenost samt öl och snaps. Fast snapsen är jag gärna utan. Och jag tror att jag är i gott sällskap. Precis som under julafton väljer jag vin framför brännvin till maten.

Det finns många viner att välja mellan till kräftkalaset. Vita, friska och pigga viner blir en god matchning till de salta skaldjuren. Till pajen och osten kan vi istället gå på ett lite fylligare vitt vin, gärna med fat och smörig solmogen frukt. Och varför inte dra igång kalaset med goda bubblor?

Kräftorna, hattarna, servetterna och pajerna får ni ordna med själva. Vintipsen bjuder vi däremot på. För att göra det enkelt har jag valt ut viner som finns på hyllan, och även några favoriter som lanserats i det tillfälliga sortimentet under sommaren.

Två typer av bubbel att skåla igång kräftfesten med:

C’era Una Volta Lambrusco Cantina Fratelli Carafoli 2022

(nr 95124. 149 kr. 14400 flaskor lanserades 7/7)

Rynka inte på näsan åt lambrusco. Den har återuppstått, i en torrare och krispigare skepnad av vad ni nog tänker på. Här blir det skogsbär, lakritsrot och uppfriskande bubblor i glaset som matchas snyggt till lufttorkad skinka och bruschetta innan kräftorna tar vid.

Champagnen: Pierre Peters Cuvée de Reserve

(nr 7350. 429 kr, fast sortiment)

Det får bli en klassiker från en lika klassisk producent. Familjehuset Pierre Peters gör krämiga och finstämda champagner på druvan chardonnay. Grillad citron, fluffig bubblor och gröna äpplen hjälper oss att skölja ner lättsaltade chips och salta mandlar. En perfekt start på middagen.

Fyra vitala vita till kräftorna. Möt upp skaldjurens sälta och kryddiga toner av dill och citron med riesling, albariño, grüner veltliner och grekiska assyrtiko till exempel.

Zahel Wiener Gemischter Satz 2020

(nr 2515, 119 kr, fast sortiment

Sprudlande friskt och piggt från Österrike på hela sex druvor - därav namnet Wiener Gemischter Satz, en field blend, där druvor växer tillsammans i en och samma vinplott. Det blir många smaker tillsammans i sippen också - krusbär, gröna päron, grapefrukt och smakrika örter.

Kir-Yianni Assyrtiko 2022

(nr 2338, 109 kr, fast sortiment)

Pålitlig frisk fläkt från Grekland, där druvan assyrtiko kommer ifrån. Stilen är saltstänkt, citruspigg och örtig. Och mycket kräftvänlig och även plånboksvänlig.

Sander Riesling trocken 2022

Nr 5368, 119 kr, fast sortiment)

Favorit i det fasta sortimentet med en ekologisk certifiering. Fräschören, citrusen och den rökiga mineraliteten kommer sitta fint till kalla skaldjur och knäckebröd med kryddost.

Bastion de la Luna Albariño 2021

(nr 96008. 189 kr. 10000 flaskor lanserades 21/7)

Albariño med ursprung Rías Baixas i Galicien som ligger i norra Spanien. Närheten till Atlanten har skapat ett saltstänkt vin där fräschören är på topp och sällskapet består av citrus, krossade stenar och rökig mineral.

Fyra viner till pajen på Västerbottensost eller kantareller. Två smakrika pajer som kräver ett vin i samma anda. Tänk fylligt och gärna lite smörigt. Tänk druvor som chardonnay, chenin blanc och även vit grenache och andra aromatiska druvor från Rhonedalen.

Sumaridge Chardonnay 2021

(nr 96026. 219 kr. 3996 flaskor lanserades 11/8)

Smakrik och stilig chardonnay i en uppfriskande och gulfruktig stil. Här hittas citronskal, gula äpplen och lätt kryddiga fat. Mycket vin och balans för pengarna, som tydligt visar vad Sydafrika kan prestera idag.

Guigal Côtes-du-Rhône Blanc 2022

(nr 71947. 135 kr, fast sortiment)

Klockren Rhoneblend där viognier utgör basen. Sällskap får den av mindre delar roussanne, marsanne, clairette, bourboulenc och grenache blanc. Och vi får sällskap av mandarin, vit persika, apelsinblom och söta kryddor. Ett vin som gjort för en bit ljummen västerbottenspaj och knäcke med kumminost.

Thistle & Weed Brandnetel Chenin Blanc 2022

(nr 92269. 219 kr. 1800 flaskor lanserades 7/7)

Sydafrika visar återigen vilka mästare de är på druvan chenin blanc. Glaset är fullmatat med gula plommon, nötkräm, mineralstinn sälta och läskande energi. Kantarellpajen ligger farligt till!

Church Road McDonald Series Chardonnay 2021

(nr 20050, 139 kr, fast sortiment

Chardonnay hela vägen från Nya Zeeland och snart i våra vinglas. Där hittar vi rostade nötter, mogen stenfrukt, julkryddor och skön balans mellan fat och frukt. Till pajen eller bara en rejäl skiva ost på smörat knäcke.

Artikeltaggar

GreklandMat och dryckÖsterrikeSydafrikaVin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.