Hoppa till huvudinnehållet

Hur står det egentligen till med Sverige?

Publicerad:
Sverige drabbas negativt ekonomiskt av dagens höga reporänta och det påstås av sakkunskapen att en hög reporänta bekämpar inflation, skriver Boo Nilsson.
Sverige drabbas negativt ekonomiskt av dagens höga reporänta och det påstås av sakkunskapen att en hög reporänta bekämpar inflation, skriver Boo Nilsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

De problem som nu visas är den föregående regeringens, som haft makten i åtta år fram till i höstas, fundamentala misslyckande som den nytillträdda regeringen nu måste ta itu med, skriver Boo Nilsson.

En del folkvalda politiker påstår att, ”Sverige är ett av världens rikaste land”. Märkligt när vi inte ens klarar av våra egna samhällsproblem, med fattigdom, kriminalitet, våldsskjutningar, eftersatta samhällsnyttiga funktioner och infrastruktur med eftersatt järnväg och vägar, hög inflation och en svag växlingskurs, som enligt en del valutahandlare, resulterar i att en del utländska banker inte vill ta emot den svenska kronan, vilket i sin tur drabbar svenska resenärer som nu inte kan växla pengar under sin utlandsvistelse.

Ofattbart är, som nu oppositionen påstår, att Sverige blivit problemfyllt och detta bara några månader efter valet. De problem som nu visas är den föregående regeringens, som haft makten i åtta år fram till i höstas, fundamentala misslyckande som den nytillträdda regeringen nu måste ta itu med, vilket innebär stora politiska förändringar.

När det gäller världens rikaste länder ligger Sverige i dagsläget på 17:e plats räknat i BNP per capita och de övriga nordiska länderna, så som Norge på 8:e, Danmark på 23:e, Finland på 29:e och rikast land i världen är Luxemburg. Trotts detta påstår en del svenska politiker att Sverige är ett av ”världens rikaste land”.

Så skriver du en debattartikel

En bra jämförelse är Japan som ligger på 30:e plats, som i princip har klarat sig genom alla ekonomiska kriser och sedan 30 till 40 år bakåt i tiden haft nära noll procent i reporänta och dessutom haft en låg inflation under samma tid (även 2023). Efter varje ekonomisk kris, har Japan ökat sin ekonomi och blivit rikare.

Sverige drabbas negativt ekonomiskt av dagens höga reporänta och det påstås av sakkunskapen att en hög reporänta bekämpar inflation. Hög reporänta gör också oss medborgare fattiga och gör att banker får större vinster och mer pengar till sina ägare. Låg reporänta kan leda till att svenska folket kan blir rika. Detta är kanske den krassa sanningen.

Att hjälpa andra länder, före våra egna samhällsmedborgare har under många år prioriterats. Varför ska Sveriges hjälpinsatser vara grundade på procent av BNP? Denna miljonrullning måste villkoras och inte som nu, med dålig koll på vad hjälpen går till.

Bistånd är viktigt och EU är världens rikaste kontinent med en gemensam moralisk plikt att bistå människor i nöd, som vi självklart ska fortsätta med. Vill i sammanhanget nämna att procentuellt är Sverige tredje störst biståndsgivare i världen och Kina och USA är de två största.

Vi får inte glömma att Sverige är ett land med mycket stor skuldsättning, som sällan nämns i den politiska debatten och uppgår i dagsläget till cirka en biljon SEK (en miljon miljoner) i jämförelse med statens budgetsaldo, som i år ligger på strax under 1300 miljarder kronor (ett tusen trehundra miljoner). Är vi då ett av världen rikaste land?

Boo Nilsson

Artikeltaggar

BankerBiståndDanmarkEkonomiEUInflationJapanLuxemburgNorgePolitikValuta