Hoppa till huvudinnehållet

Carolin Dahlman: Farligt sprida myt om ett rasistiskt, snålt Sverige

Publicerad:
Men Aftonbladet fortsätter att sprida en falsk, svart bild av Sverige, skriver Carolin Dahlman.
Men Aftonbladet fortsätter att sprida en falsk, svart bild av Sverige, skriver Carolin Dahlman. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Sverige har delat ut flera hundra tusen uppehållstillstånd det senaste decenniet. Vi har tagit emot solidariskt – långt över förmåga, skriver Carolin Dahlman.

Det sägs det att svenskarna inte behandlar utrikes födda väl. Att invandrare diskrimineras, inte får del av service. Men det är farligt att överdriva för att vinna röster. Riskerna med polarisering är stora.

Aftonbladets ledarsida gör sitt bästa för att få invandrade att tro att de sviks av Sverige. Att de är offer, utsatta och illa sedda. Narrativet är dramatiskt – men förrädiskt. Genom att amplifiera en klyfta mellan grupper läggs grund för splittring. Det kan slå mot oss allihop.

I somras skrev exempelvis Noor Karim att unga med utrikes bakgrund inte ville göra lumpen eftersom de utsatts för rasism och hatbrott. I P1 Morgon antydde hon att de inte blev behandlade väl, inte var en del av arbets- eller bostadsmarknaden. De fick tydligen inte ens ta del av välfärden.

Det är naturligtvis nonsens. Alla som bor i Sverige har tillgång till vård och omsorg. Nog får unga med utländsk bakgrund också BUP och tandvårdsstöd? Gatorna vi alla får gå på är finansierade av skattebetalarna. Det gemensamt betalda försvaret skyddar var och en.

Men Aftonbladet fortsätter att sprida en falsk, svart bild av Sverige. Alexandra Pascalidou intervjuades på ledarsidan och hävdade att Myndighetssverige har lämnat landets förorter i sticket. I Rinkeby, en förort till Stockholm, finns lite samhällsservice, sade hon. Dock skaver offerkoftan. I Rinkeby finns både arbetsförmedling, försäkringskassa och vårdcentral nära inpå. Skolor, förskolor, bussar... och så vidare.

Andra ledartexter har drivit samma linje. Jonna Sima påstod att Ebba Buschs falukorv, som hon visade upp under valrörelsen, var ”en rasistisk hundvissla”. Fanny Jönsson skrev att våldet mot svarta personer är vardag. Lina Stenberg menade att rasism här i Sverige dödar, via hälsoklyftor. Att en av rikets viktigaste tidningar sprider en sådan mörk bild är både förolämpande och farligt.

Det är förolämpande eftersom svenskarna i diverse undersökningar är nästan minst rasistiska i världen. Sverige har delat ut flera hundra tusen uppehållstillstånd det senaste decenniet. Vi har tagit emot solidariskt – långt över förmåga. Dörrar har öppnats, miljarder har lagts på mat, husrum, välfärd, språkkurser och annan utbildning. Varsågod, här får ni, välkomna hit har varit norm.

Jag blundar inte för att det finns främlingsrädsla. Rapporteringen i P4 Värmland om att hemtjänsten i flera värmländska kommuner får önskemål från brukare om att de inte vill få besök av personal med utländsk härkomst tyder på det. Men det är inte säkert att det beror på att de gamla är rasister. Kommunal har larmat om att många anställs trots att de inte kan svenska, och att det kan få svåra konsekvenser. De gamla har rätt till god omsorg.

Att arbetslösheten är så hög bland utrikes födda beror inte alltid på diskriminering, utan på att väldigt många har låg utbildning, ett svagt nätverk och inte kan svenska. Visst finns undantag, men det viktigaste skälet är bristande kompetens och erfarenheter.

Aftonbladets svartmålande är också farligt eftersom det kan skapa konflikter. En fjärdedel av befolkningen har utrikes bakgrund. Om många av dem börjar tro på talet om svenskens oginhet och avsky kan det leda till missnöje. Och våld.

Det oroar att partiet Nyans, som lockar många invandrade, spär på nidbilden. Dess partiledare Mikail Yüksel skrev nyligen på X (Twitter): ”I Sverige förtrycks etniska och religiösa minoriteter ständigt”. Även Nyanskvinnorna beskriver på sin sajt att: ”Diskriminering, rasism och islamofobi drabbar kvinnor på arbetsmarknaden”

Sverige behöver samlas. Landet har förändrats de senaste decennierna. Nu måste sår läkas. Men Aftonbladet öser i stället på med saltet.

Carolin Dahlman

Högerliberal samhällsdebattör

Artikeltaggar

AftonbladetAlexandra PascalidouArbetslöshetArbetsmarknadBostadsmarknadCarolin DahlmanEbba BuschIntegrationInvandringKommunalMigrationNyansOmsorgP4 VärmlandRasismRinkebyStockholmTwitterUtbildningVårdVård och omsorg