Hoppa till huvudinnehållet

Mycket att vinna på cirkulär ekonomi

Publicerad:
När vänstern och de gröna vill sätta stopp för den ekonomiska tillväxten och låta politiken bestämma vad människor ska få konsumera, tror vi moderater att det är möjligt att hjälpa europeisk industri ställa om, skriver Jessica Polfjärd.
När vänstern och de gröna vill sätta stopp för den ekonomiska tillväxten och låta politiken bestämma vad människor ska få konsumera, tror vi moderater att det är möjligt att hjälpa europeisk industri ställa om, skriver Jessica Polfjärd. Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är när marknaden växer som det lönar sig att ställa om sin produktion. Det gynnar de svenska företag som ligger i framkant, skriver Jessica Polfjärd.

EU satsar stort på att ställa om mot en mer cirkulär ekonomi. Med nya regler för hållbara produkter ger vi svenska företag goda förutsättningar att leda utvecklingen i Europa.

En central del i det europeiska miljö- och klimatarbetet är omställningen till en mer cirkulär ekonomi. I praktiken handlar det om hur vi i EU ska uppnå ett ekonomiskt system där värdet av produkter, material, och resurser bevaras så länge som möjligt. Genom ökad återanvändning av resurser minimerar vi mängden avfall. Det är bra för miljön och rätt utformat kommer det även vara bra för svenska företag och vår konkurrenskraft.

Därför arbetar vi i Europaparlamentet med en rad nya förslag för att gå från ord till handling i frågan. Ett av dessa är nytt regelverk för hållbara produkter, där jag har varit ansvarig förhandlare för moderaternas partigrupp EPP.

Så skriver du en debattartikel

För oss moderater har tre saker varit särskilt viktiga:

1. Stärk den inre marknaden

EU:s inre marknad, som gör det möjligt att handla med varor och tjänster mellan medlemsländerna utan hinder, är en av våra största tillgångar. Det gäller även hållbara produkter. Det är när marknaden växer som det lönar sig att ställa om sin produktion. Det gynnar de svenska företag som ligger i framkant.

2. Främja bioekonomin

Svenskt skogsbruk och skogens produkter har en stor roll att spela i vårt miljö- och klimatarbete. Det gäller såklart också på produktsidan. Biobaserade ämnen spelar en avgörande roll för att byta ut fossilämnen, och vi ser redan nu hur de kan användas i högteknologiska produkter som till exempel batterier. Därför har vi säkerställt att andelen förnybart ska vara en självklar del i bedömningen om produkters hållbarhet.

3. Värna småföretagen

De nya reglerna måste fungera för industrin, inte minst småföretagen. Därför har vi säkerställt att små- och medelstora företag ska få extra stöd att ställa om, och att de ska ha en självklar plats vid bordet när de nya reglerna tas fram.

När vänstern och de gröna vill sätta stopp för den ekonomiska tillväxten och låta politiken bestämma vad människor ska få konsumera, tror vi moderater att det är möjligt att hjälpa europeisk industri ställa om. Då kan vi även få andra att ta efter.

Sverige har en särskilt viktig roll att fylla. Svenska företag runt om hela landet besitter kunskap när det gäller hållbarhet och med våra stora exportvärden kan vi vara med och driva på för en effektiv cirkulär marknad i hela Europa.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

EkonomiEPPEUEuropaEuropaparlamentetFöretagandeHållbarhetJessica PolfjärdKlimatMarknaderMiljöModeraternaTillväxt