Hoppa till huvudinnehållet

Jaktledare i Östmark blev vittne – män med armborst stoppades i Säffle

Publicerad:
Jaktledaren Thomas Haraldsson blev vittne till hur två män med ett olagligt armborst begav sig ut i hans jaktmarker i Sandsätra JVO i Östmark – och varnade polisen.
Jaktledaren Thomas Haraldsson blev vittne till hur två män med ett olagligt armborst begav sig ut i hans jaktmarker i Sandsätra JVO i Östmark – och varnade polisen. Foto: Privat

Två män stoppades under onsdagskvällen med ett armborst i bilen och är nu misstänkta för vapenbrott.

Upprinnelsen hittar vi på skjutbanan i Östmark där jaktledaren Thomas Haraldsson uppmärksammade två män hantera ett armborst.

– Vi ringde naturligtvis polisen, säger han.

När jaktledaren Thomas Haraldsson skulle skjuta in sig inför bockjakten på rådjur uppmärksammade han två män vid skjutbanan med ett armborst liggande i gräset, vilket publikationen Jakt och jägare var först att berätta.

Han anade oråd och ringde polisen.

Campare hade armborst i bilen

I onsdags drog råbockspremiären igång och i måndags skulle Thomas Haraldsson i Sandsätra JVO till skjutbanan och testskjuta gevär.

Skjutbanan ligger på ett område mellan Östmark och Lämbacken.

– När jag svänger in ser jag att det står en utlandsregistrerad bil vid skjutbanan och tänkte väl inte mer på det. Men så ser jag att det ligger ett armborst i gräset bredvid dem. Jag tyckte att de betedde sig lite konstigt. De följde mig med blicken när jag gick fram och tillbaka, säger Thomas Haraldsson.

Männen började sätta på sig camoflage-kläder och hade vandringsryggsäckar som också var camoflage-färgade. En höll på att fixa med armborstet och därefter begav de sig iväg ”upp i markerna”, som Haraldsson uttrycker det.

– Jag är jaktledare i de här markerna, så jag kanske var ”fel person” som var där, för deras skull. Jag fick dåliga ”vibbar” direkt och kontaktade vice jaktledaren och sa att han skulle komma så vi får kolla vad det är för folk som går iväg på vår mark.

När de lite senare upptäckte männen, försvann desamma ut i skogen.

– Vi ringde naturligtvis polisen och sa det vi såg.

Fotograferade bilen

Flera i jaktlaget hade senare anslutit och de fotograferade bilen och dess registreringsnummer.

– De var här precis i två dygn i skogen här. Det vet vi, för vi hade stenkoll. Det här var i måndags, cirka klockan fyra och det spred sig som en löpeld i bygden.

Under onsdagskvällen stannades en bil på E18 i Säffle och anledning var att två personer hade ett armborst i bilen. Polisen hade blivit uppmärksammad om att två belgiska turister hade det licenspliktiga vapnet i bilen.

– De hade hört att det finns björn i Sverige och ville skydda sig när de campade. Tydligen får man ha armborst utan licens i Belgien, sa Hans Elvingson på polisen i Säffle till NWT.

Artikeltaggar

BelgienBrott, lag och rättGripandenHotÖstmarkSäffleSkogVapenbrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.