Hoppa till huvudinnehållet

F6-skolan i Råda invigdes: ”Har varit en lång kamp – men resultatet blev bra”

Publicerad:
Mellanstadiet på Råda skola invigdes av eleverna Irma och Nova som klippte bandet.Boo Westlund (OR) ordförande i barn och bildningsutskottet och skolchef Jenny Dahlininvigningstalade
Mellanstadiet på Råda skola invigdes av eleverna Irma och Nova som klippte bandet.Boo Westlund (OR) ordförande i barn och bildningsutskottet och skolchef Jenny Dahlininvigningstalade Foto: Lisa Olaison

Under fredagen invigdes mellanstadiet på Råda Skola i Hagfors kommun. Därmed är hela F-6 skolan färdigbyggd. Resultatet är en modern fräsch skola med stora ytor inne och en skolgård med möjlighet till många aktiviteter.

Det här är också en skola det varit politisk strid om.

– Det har varit en lång kamp, men resultatet blev bra, säger Boo Westlund (OR), ordförande, barn- och bildningsutskottet.

Det var många som tog chansen att besöka invigningen och få möjlighet att se mellanstadiets nya lokaler. På skolgården lekte barnen för fullt.

– Allt är bra med skolan, säger Alice, 5 år som går i förskoleklass, när hon svischar förbi på sin cykel.

Alice, 5 år går i förskoleklass på Råda skola.
Alice, 5 år går i förskoleklass på Råda skola. Foto: Lisa Olaison

”En glädjens dag”

Skolan har plats för 120 elever från förskoleklass till årskurs 6, men det är 66 elever som går på skolan.

Daniel Sohl som är rektor på Råda skola är nöjd och glad över resultatet.

– Från det att jag tillträdde som rektor 2016 har det varit politiska beslut fram och tillbaka, byggande, överklaganden och mitt i alltihopa en pandemi. Så det känns jätteroligt att vi nu är i land. Barnen som går i fyran och femman vet inget annat än byggkaos. De har gått hela sin skolgång i det här och nu äntligen så får de en skola som är anpassad och ser jättebra ut. Det här är en glädjens dag, vi har fått en kanonskola, säger han.

Daniel Sohl, rektor Råda skola är speciellt nöjd med hur bra utemiljön blivit för eleverna.
Daniel Sohl, rektor Råda skola är speciellt nöjd med hur bra utemiljön blivit för eleverna. Foto: Lisa Olaison

Politisk strid

Det har varit en lång process. Det började 2015 med att dåvarande S- styret ville riva gamla F-6 skolan i Råda och ersätta den med en F3-skola. Mellanstadieeleverna skulle istället få bussas till Kyrkhedens skola i Ekshärad. Föräldragruppen för Råda skola startades. Boo Westlund var en av de tongivande i föräldragruppen. Idag är han politiker för OR och ordförande i barn- och bildningsutskottet. Hans parti har sett till att det blev en F6-skola.

– Det har varit en lång kamp, men resultatet blev bra. I viss mån så har det varit en jobbig kamp för alla inblandade även för oss som stred för att ha skolan kvar. Men resultatet idag är en fantastisk skola och det andas framtidstro, jag tror det är viktigt i en sån här kommun. Det här är ju inte bra en satsning på Råda, det är en satsning på hela kommunen, så jag är nöjd, säger Boo Westlund.

Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningutskottet.
Boo Westlund (OR), ordförande barn- och bildningutskottet. Foto: Lisa Olaison

Socialdemokraterna har under hela processen förespråkat en F3-skola. Oppositionsrådet Tomas Pettersson (S) kommenterar att skolbygget nu är klart.

– Det är ju en jättefin skola, så nu gäller det att göra det bästa av den. Den är ju byggd för fler elever än vi har idag, det behövs ju fler barn för att fylla skolan. De som kommer att gå här får en jättefin skola. Nu är det som det är. Vi får gilla läget och så kör vi på det, säger Tomas Pettersson.

Kommunens fastighetschef Conny Meijer.
Kommunens fastighetschef Conny Meijer. Foto: Lisa Olaison

Under budget

Kommunens fastighetschef Conny Meijer har också han varit med om hela processen. Han har också koll på vad det hela har kostat.

– Vi håller oss långt under budgeten som var på 43 miljoner, så bara det är positivt. Men exakt hur mycket under budget kan jag inte få fram idag.

Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun, tillsammans med eleverna Irma och Nova som klippte invigningsbandet.
Jenny Dahlin, skolchef Hagfors kommun, tillsammans med eleverna Irma och Nova som klippte invigningsbandet. Foto: Lisa Olaison

Även skolchef Jenny Dahlin är nöjd och glad över att skolan nu är klar.

– Det roligaste är ju att höra alla elevers kommentarer om vilken fin skola och skolgård de tycker att de har.

Hon tillägger:

– Vi har ju varit med i hela processen ihop med personalen och utformat det här tillsammans med arkitekten. Det blev som jag hade trott och det är roligt att uppleva detta på riktigt .

Isabelle Katzberg, Molly Heidkamp, Alva Råd och Elin Nykvist är stolta över sin skola.
Isabelle Katzberg, Molly Heidkamp, Alva Råd och Elin Nykvist är stolta över sin skola. Foto: Lisa Olaison

Mellanstadieeleverna Molly Heidkamp, Elin Nykvist och och Isabelle Katzberg, samt Alva Råd visar stolt runt NWT i de nya moderna lokalerna på skolan.

– Men det bästa med detta är ändå att man kan gå ända upp till sexan och att vi inte behöver gå i Ekshärad förrän högstadiet. För de flesta av oss bor nära skolan här i Råda, säger Isabelle Katzberg.

Många besökare ville delta i invigningen av mellanstadiet som nu är färdigbyggt på Råda skola.
Många besökare ville delta i invigningen av mellanstadiet som nu är färdigbyggt på Råda skola. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

Boo WestlundConny MeijerDaniel SohlEkshäradHagfors kommunJenny DahlinOberoende realisterRådaRåda skolaSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.