Hoppa till huvudinnehållet

Dömd brottsling misstänks ha hämnats på åklagare: ”Han ville att jag skulle ha det jobbigt”

Publicerad:
Den 35-årige mannen åtalades på torsdagen för brott mot den värmländske åklagaren.
Den 35-årige mannen åtalades på torsdagen för brott mot den värmländske åklagaren. Foto: Helena Karlsson

Den värmländske åklagaren fick den 35-årige mannen dömd för bedrägeri.

Som hämnd misstänks brottslingen ha ansökt om flera lån i åklagarens namn.

– Han fortsatte att söka upp mig och jag tror att han helt enkelt ville hämnas på mig, säger den utsatte åklagaren.

Nu åtalas 35-åringen för förgripelse mot tjänsteman och olovlig identitetsanvändning.

Det var strax innan nyår som åklagaren vid åklagarkammaren i Värmland fick meddelande från Kivra om att det kommit flera förfrågningar om kreditupplysningar på honom.

När han undersökte saken visade det sig att en okänd person utnyttjat hans identitet och sökt flera olika lån i hans namn.

Åklagaren larmade genast polis samt sin egen arbetsgivare om saken.

”Han har betett sig märkligt”

Det ledde till att en 35-årig man från en ort utanför Karlstad nu är misstänkt för förgripelse mot tjänsteman och olovlig identitetsanvändning, brott som han åtalades för under torsdagen.

– Jag misstänkte ganska snabbt vem som troligen låg bakom det här eftersom jag haft ärenden med den här mannen under en längre tid. Han har betett sig märkligt och uttryckt sig olämpligt i mejl till mig vid flera tidigare tillfällen, säger åklagaren.

Den 35-årige mannen har tidigare dömts för bland annat bedrägeri samt fått kontaktförbud i mål som drevs av den nu brottsutsatte åklagaren.

– Han fick bland annat fotboja då som jag vet att han tyckte var väldigt jobbigt. Så jag tror helt enkelt att han ville hämnas och ville att jag skulle få det jobbigt också, säger åklagaren.

Hur har det här påverkat dig?

– Visst obehag har det naturligtvis varit, sen har man ju en viss beredskap för att saker kan hända. Jag har fortsatt jobba precis som vanligt.

”Allvarligt brott”

Brotten mot den värmländske åklagaren utreds av Bengt-Olof Berggren, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Göteborg. Han menar att den här typen av brott är allvarliga och att det är viktigt att lagföra dem som gör sig skyldiga till den typen av brott.

– Vårt samhälle bygger på att vi har en rättsstat som fungerar så visst är det här allvarligt. Det ligger i vårt uppdrag att vi ska kunna jobba utan att trakasseras, säger han.

Och fortsätter:

– Sådant här händer varje åklagarkammare i landet någon eller några gånger varje år, men sett i förhållande till hur många brott vi utreder så är det turligt nog förhållandevis ovanligt att det sker.

Den 35-årige mannen nekar till brott.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBedrägerierBrottBrott, lag och rättGöteborgKarlstadVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.