Hoppa till huvudinnehållet

Varför tas skolfotograferingen bort i Karlstads kommun?

Publicerad:
Vi är många som hoppas att barn- och ungdomsförvaltningen tar sitt förnuft till fånga och gör det möjligt för barnen att få fortsätta ta sin skolfotografering, skriver insändarskribenten. Genrebild.
Vi är många som hoppas att barn- och ungdomsförvaltningen tar sitt förnuft till fånga och gör det möjligt för barnen att få fortsätta ta sin skolfotografering, skriver insändarskribenten. Genrebild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun har fattat beslut om att kommunens förskolor och skolor inte får ha någon skolfotografering framöver.

En motivering till detta är enligt dem att skolfotograferingen spelat ut sin roll i och med mobilens intåg. Detta förstår vi föräldrar inte alls. Det finns inga mobilbilder som kan ersätta ett klassfoto. Vi är många som tycker detta beslut är väldigt synd. Barnen bläddrar ofta i sin skolkatalog och de sparar den från år till år för att titta i. Detta har även varit bra för oss föräldrar för att veta vilka klasskompisarna är och har hjälpt oss lära namnen på barnen i klasserna. Varför ta bort detta?

Ett annat argument som framkommit för detta beslut är att det tar en del lektionstid med skolfotograferingen vilket vi har full förståelse för. En lösning på detta är att enbart ta klassfotot på lektionstid då alla är samlade men att den enskilda porträttfotograferingen får ske på eget initiativ på fritiden. Men inte heller detta är aktuellt enligt förvaltningen.

Ett tredje argument från förvaltningens sida är att skolan ska vara avgiftsfri. Under alla åren vi har haft barn i skolan har skolkatalogen varit gratis, så detta argument håller heller inte.

Vi är många som hoppas att barn- och ungdomsförvaltningen tar sitt förnuft till fånga och gör det möjligt för barnen att få fortsätta ta sin skolfotografering.

Besvikna elever och föräldrar

***

SVAR DIREKT: Flera skäl till att fotograferingen upphör

Det stämmer att vi fattat beslut om att upphöra med fotograferingen och vi förstår att många är besvikna. Bilderna har varit uppskattade av både barn och föräldrar.

Anledningarna till beslutet är, som det sägs i insändaren, flera. Utöver de som redan nämnts så har vi många barn och elever som av olika anledningar inte får vara med på bild. Att ta gruppbilder där vissa barn utesluts kan då bli utlämnande för både barn och föräldrar och skapa frågor från klasskamrater och omgivning. Det innebär också att vi avsätter tid och personal till att anordna en aktivitet under skoltid där vi inte kan erbjuda alla elever att delta.

Skolorna har avtal med olika fotoföretag. Skolan bidrar med lokaler, elevadministration och kontaktuppgifter till föräldrar så att företagen kan ta bilder och skicka ut erbjudande om köp. Ibland ingår katalogen och ibland behöver föräldrar köpa till den mot en extra kostnad. För att kunna erbjuda en kostnadsfri katalog krävs att företagen säljer tillräckligt med övriga bilder, vilket i slutändan förutsätter att föräldrar köper även dessa.

Det är inget tvång att köpa bilderna eller katalogen, men vi vet att många känner att de förväntas att göra det. Vi vet också att familjer har dragit på sig skulder när de missat att returnera bilderna i tid.

Maria Kjällström

skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen

Artikeltaggar

BarnBeslutFörvaltningKarlstadMaria KjällströmSkola och utbildningSkolor