Hoppa till huvudinnehållet

Presidenten och handlaren hyllades – ”Petter i Boas plats” invigd

Publicerad:
Joe Bengtsson framför hundratals besökare vid invigningen av Petter i Boas plats.
Joe Bengtsson framför hundratals besökare vid invigningen av Petter i Boas plats. Foto: Morgan Bäckvall

I 45 år var han lanthandlaren i Höljes som alla kunde vända sig till.

Han blev president i dåvarande landsbygdsföreningen Republiken Klarälvdal’n och avled vid 73 års ålder 2021.

Nu har Peter ”Petter i Boa” Larsson fått ett minnesmärke, Petter i boas plats, mitt emellan Finnskoga-jätten och Höljes lanthandel.

Det började med ett medborgarförslag för något år sedan från Republiken Nordvärmlands president Joe Bengtsson om att en gata borde uppkallas efter Peter ”Petter i Boa” Larsson, som drev Höljes handel och på alla möjliga sätt ställde upp för sin bygd.

Men i de politiska diskussionerna skulle det visa sig komplicerat att byta gatunamn, med allt vad det innebär för adressändringar och ändringar av kartor.

Kommunalrådet Peter Jonsson (S) inviger "Petter i Boas plats" i Höljes inför storpublik.
Kommunalrådet Peter Jonsson (S) inviger "Petter i Boas plats" i Höljes inför storpublik. Foto: Morgan Bäckvall

Det fick bli Petter i boas plats, belägen mellan Höljes lanthandel och den under 2022 totalrenoverade Finnskoga-jätten, en gång skapad av bildhuggaren Lasse Kuparinen.

Han ställde upp för allt och alla. Han var ovärderlig mot föreningslivet. Det fanns aldrig en tanke på att han skulle tjäna någonting.
Joe Bengtsson

Under onsdagen var det stor invigning under närvaro av hundratals besökare.

Det blev tal av kommunalrådet Peter Jonsson (S) som med skruvdragares hjälp fick invigningsmontera skylten ”Petter i Boas plats”, med en tavla med text nedtecknad av Torleif Styffe.

I lokalen inne i Finnskoga-jätten finns en utställning om Peter "Petter i Boa" Larsson.
I lokalen inne i Finnskoga-jätten finns en utställning om Peter "Petter i Boa" Larsson. Foto: Morgan Bäckvall

– Det finns personer. Och så finns det personer. Petter i Boa var en av de personerna som var något alldeles extra och som jag har känt i hela mitt liv och har fått ta del av den godhet han hade som människa. Han ställde upp för allt och alla. Han var ovärderlig mot föreningslivet. Det fanns aldrig en tanke på att han skulle tjäna någonting. Det var nettopriser på allting, säger Joe Bengtsson.

Torleif Styffes text vid Petter i Boas plats.
Torleif Styffes text vid Petter i Boas plats. Foto: Morgan Bäckvall

Inte minst var Peter ”Petter i Boa” Larsson en stor stöttepelare för Finnskoga MK i samband med VM-rallycrossen i Höljes.

– Alla varor kom från Petter i Boa och det var aldrig någon vinst på dem och han var öppen för arbetskraft. I våra svåra stunder när pandemin kom så stöttade han oss direkt med ekonomiskt bidrag, säger Morgan Östlund, ordförande i Finnskoga MK.

Morgan Östlund, ordförande i Finnskoga MK, hyllade Petter i Boa.
Morgan Östlund, ordförande i Finnskoga MK, hyllade Petter i Boa. Foto: Morgan Bäckvall

På plats fanns även representanter från Republiken Klarälvdal’n. Det blev underhållning av Dalenskaparna och en utställning om Petter i Boa inne i Finnskoga-jättens lokal, för att nämna något.

Arrangerade gjorde Norra Finnskoga hembygdsförening, Republiken Nordvärmland och föreningen Finnskoga-jättens vänner.

Artikeltaggar

Finnskoga MotorklubbInvigningarJoe BengtssonMänskligtMedborgarförslagMorgan ÖstlundNöje/KulturNorra FinnskogaPeter JonssonRallycrossSocialdemokraternaTorleif StyffeUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.