Hoppa till huvudinnehållet

Efter förslaget – därför vill kommunen säga nej till kvällsöppet på tippen

Publicerad:
En motion om mer öppet på Karlstads kommuns återvinningsstationer på kvällar och helger ser ut att få avslag.
En motion om mer öppet på Karlstads kommuns återvinningsstationer på kvällar och helger ser ut att få avslag. Foto: Tommy Andersson

Se till att återvinningscentralerna i Karlstads kommun har öppet mer på kvällar och helger.

Det föreslår Karlstads borgerliga allians i en motion.

Motionen ser ut att få avslag. Men tillgängligheten kan öka ändå.

Alexander Torin (M), Niklas Wikström (L) och Erik Nilsson (KD) i Karlstads borgerliga allians skriver i motionen att skillnaderna i öppettider mellan kommunens olika återvinningscentraler är stora.

Till exempel är den i Väse öppen bara fem och en halv timme i veckan.

Niklas Wikström (L), Alexander Torin (M) och Erik Nilsson (KD) vill utöka öppettiderna på återvinningscentraler i Karlstad.
Niklas Wikström (L), Alexander Torin (M) och Erik Nilsson (KD) vill utöka öppettiderna på återvinningscentraler i Karlstad. Foto: Frida Hjerpe

I motionen föreslår de att återvinningscentralerna ska ha öppet mer på kvällar och helger när fler är lediga.

Men kommunledningskontoret föreslår att motionen avslås.

I underlaget anges flera skäl. Ett av dem är att man gjorde en besöksanalys för några år sedan och anpassade öppettiderna efter när det är flest besök. Fem av de sju återvinningscentralerna i kommunen är öppna på lördagar och den i Väse har öppet på söndagar. Även Djupdalen har öppet på söndagar under vår och höst.

Vill få ner mängden

Kommunen skriver också att man jobbar för att få ner mängden avfall. Man undersöker möjligheten att skapa en kretsloppspark, att ha mobila återvinningscentraler och samarbeta med fler kommuner så att kommuninvånarna ska kunna slänga avfall på fler ställen. I dag finns ett sådant samarbete med Forshaga kommun.

Enligt underlaget planerar kommunen för ett pilotprojekt med så kallade gröna kort på återvinningscentralen i Väse. Korten ger invånarna tillgång till återvinningscentralen även när den inte är bemannad.

Om försöket går bra kan det spridas till fler centraler utanför Karlstads tätort.

Motionen behandlas i kommunstyrelsen på tisdag nästa vecka.

Artikeltaggar

Alexander TorinÅtervinningErik NilssonKarlstadKarlstads kommunKristdemokraternaLiberalernaMiljöModeraternaNiklas WikströmVäse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.