Hoppa till huvudinnehållet

Valsarna tog revansch – säkrade semifinal

Publicerad:
I giganternas möte mellan Antonio Lindbäck och Victor Palovaara blev det hemmasonen Jonathan Ejnermark som vann, före Lindbäck och Palovaara.
I giganternas möte mellan Antonio Lindbäck och Victor Palovaara blev det hemmasonen Jonathan Ejnermark som vann, före Lindbäck och Palovaara. Foto: Olle Persson

Solkatterna vann första Värmlandsderbyt hemma i Karlstad. Men i onsdagskvällens retur på Tallhult tog Valsarna revansch med 47–43 inför 501 åskådare och säkrade semifinalplats. Solkatterna är helt borta.

– Riktigt skönt, säger Jonathan Ejnermark.

Resultatet innebar att Valsarna också grejade bonuspoängen med två poängs marginal. 46–44 blev det till Solkatterna den 13 juli. Jonathan Ejnermark var tungan på vågen med en spektakulär omkörning.

– Det var väldigt avgörande för bonuspoängen, säger han.

Returen mellan Valsarna och Solkatterna skulle ha körts dagen före, den 12 juli, men hindrades av regn och flyttades fram en månad. Den här gången var vädrets makter och även Fru Fortuna på Hagforslagets sida.

Redan efter sjunde heatet såg det ut som tabelltrean Valsarna avgjort mot jumbon.

Gigantmötet mellan lagens stjärnor, kaptenerna Antonio Lindbäck och Victor Palovaara, resulterade i att Hagfors egen hemmason Jonathan Ejnermark ledde från start till mål. Palovaara kom ut som tvåa, men passerades av Lindbäck och Valsarnas femetta var ett faktum. Det blev totalt tre.

Det innebar tio poängs ledning, 26–16, och matchen verkade avgjord.

En femetta av Palovaara och Fraser Bowes i tolfte och sista ordinarie heatet skapade ändå lite spänning inför de tre nomineringsheaten. Ställningen var då 39–33.

Och där höll gästerna på att vända på steken.

Jonatan Grahns och Truls Kamhaugs femetta i heat 13 betydde att avståndet bara var två poäng.

I nästkommande heat gjorde Jonathan Ejnermark en helt avgörande insats. Fraser Bowes och Jonatan Grahn såg ut att ha kopplat grepp om ytterligare en fullpoängare, då Ejnermark kom som en raket upp i tät och i stället blev det 3–3.

– Jättesnyggt, säger lagledaren Stewe Lennartsson.

Även Robert Eriksson i Solkatterna är imponerad.

– Ejnermark gör en kanonkörning och räddar egentligen matchen för Valsarna. En femetta där så hade vi gått upp i ledningen. Då hade det varit oavgjort i matchen i dag och vi vunnit bonuspoängen.

Ejnermark tackar fansen efter viktiga insatsen i 14:e heatet.
Ejnermark tackar fansen efter viktiga insatsen i 14:e heatet. Foto: Olle Persson

I sista heatet kunde omutlige Antonio Lindbäck säkra segern och fick med sig Erik Bachhuber till en fyra. Lindbäck var poängbäst med 15 förarpinnar (en av dem bonus) på fem heat.

I Solkatterna tog Palovaara fyra heatsegrar på sex heat, varav en när laget toppades.

– Vi gör det bra som kommer i kapp. Roligt så bra speedway också. Många roliga heat, säger Palovaara.

Redan på torsdagen är det dags igen, då båda lagen kör ordinarie omgång. Valsarna fortsätter hemma mot Griparna, medan Solkatterna drabbar samman med Njudungarna i Vetlanda.

– Vi laddar om och ska vinna då också, säger Ejnermark.

Han har även gjort en stark säsong i elitserien med Piraterna. Senast i tisdags, med sju poäng i segern över Indianerna. Tabelltrean har valt nästjumbon Rospiggarna med Lindbäck och Palovaara i kvartsfinal, som startar nästa tisdag.

– Vi är gôtt sugna på revansch, säger Ejnermark.

I fjol slogs Piraterna ut av just Rospiggarna.

– Kommer bli riktigt tufft, säger Palovaara, som har haft en tung period med skador och bristande självförtroende.

Matchen på Tallhult var ett fall framåt.

– Känns som jag är på väg tillbaka igen.

Mitch Cluff och Erik Bachhuber tackar varandra efter Valsarnas första femetta i andra heatet.
Mitch Cluff och Erik Bachhuber tackar varandra efter Valsarnas första femetta i andra heatet. Foto: Olle Persson

Valsarna möter därefter Njudungarna borta i sista grundserieomgången den 23 augusti och Solkatterna tar sig an Vargarna hemma i Karlstad (flyttad omgång) dagen efter.

Slutspelet startar den 31 augusti.

Poäng, Valsarna: Antonio Lindbäck 14, Jonathan Ejnermark 9, Erik Bachhuber 9, Jesse Mustonen 8, Mitchell Cluff 4, Glenn Moi 3.

Solkatterna: Victor Palovaara 15, Tom Brennan 9, Fraser Bowes 8, Jonatan Grahn 7, Truls Kamhaug 3, Erik Persson 1.

Här är lagen i allsvenska derbyt i HagforsSmå förändringar i Värmlandslagen till torsdagens omgångValsarna plockade tre pinnar mot Örnarna: ”En fantastisk kämpainsats av hela laget”

Artikeltaggar

Allsvenskan i speedwayAntonio LindbäckErik BachhuberGriparnaHagforsJonatan GrahnJonathan EjnermarkKarlstadNjudungarnaRegnSolkatternaSpeedwaySportTallhult motorstadionValsarnaVargarVargarnaVictor Palovaara

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.