Hoppa till huvudinnehållet

Hela campingen ska rivas av Fortum – vill inte ha verksamheter nära damm

Publicerad:
På västra sidan länsväg 954 ligger "Skogsgården" som Fortum nu avser att riva.
På västra sidan länsväg 954 ligger "Skogsgården" som Fortum nu avser att riva. Foto: Morgan Bäckvall

När den gamla campingplatsen i Kindsjön var till salu var det Fortum som stod som köpare. Nu står det klart att hela campinganläggningen inklusive den gamla anrika ”Skogsgården” kommer att rivas.

Det är något som inte faller i god jord hos boende i Kindsjön, som överklagat Torsby kommuns rivningsbeslut.

Kindsjöns camping var för en tid sedan till salu genom mäklare och det var Fortum Sverige AB som stod som köpare.

Fortum Sverige AB har av Torsby kommun nu fått ett beslut om rivningslov, vilket omfattar hela campinganläggningen inklusive den gamla ”Skogsgården” som ägdes och förr drevs av Verdandi.

Skälet till det är att vi generellt sett inte riktigt vill ha verksamheter där allmänheten vistas i direkt anslutning till dammarna eftersom det utgör risk.
Per-Oscar Hedman, Fortum

Kindsjöns camping är belägen på både östra och västra sidan av länsväg 954 och innefattar ett antal kringliggande byggnader. Det finns servicehus, stugor, förråd, dansbana, husvagnsskjul och grillplats på fastigheten.

På östra sidan av länsväg 954 ligger Fortums regleringsdamm vid Kindsjön.
På östra sidan av länsväg 954 ligger Fortums regleringsdamm vid Kindsjön. Foto: Morgan Bäckvall

– Det vi kommer att göra är att riva campingen. Skälet till det är att vi generellt sett inte riktigt vill ha verksamheter där allmänheten vistas i direkt anslutning till dammarna eftersom det utgör risk, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum Sverige och Norge till NWT.

– I och med att det är en camping blir det extra känsligt eftersom det ofta är människor som inte har lokalkännedom som kommer i närheten.

Sjöidyllen Råinjärv riskerar bli dyhål – boende på tå mot dammutrivning

Dammen vid Kindsjön har idag dammsäkerhetsklass B. Med anledning av att risken att ett dammhaveri kan medföra förlust av människoliv kan risken inte anses försumbar just med anledning av att området nedströms dammen utgjort en camping. Genom att området nedströms framledes inte kommer utgöra en camping kommer riskbilden vid dammen att förändras, förklarar Fortum i ett mejl.

– Att vi förvärvade fastigheten nu var helt enkelt att det nu fanns en möjlighet. I och med att det är en camping blir det extra känsligt, säger P-O Hedman.

Lars Nordström, ordförande i Råinjärvs intresseförening.
Lars Nordström, ordförande i Råinjärvs intresseförening. Foto: Morgan Bäckvall

Råinjärvs intresseförening

Som NWT tidigare berättat har Råinjärvs intresseförening motsatt sig en rivning av sjön Råinjärv, även kallad östra Kindsjön. Den ligger inte intill Kindsjöns camping, men föreningens ordförande Lars Nordström vill till NWT förmedla vad föreningen känner inför en rivning.

Det vi vill är att bevara gamla Folkets hus och ett servicehus som är relativt nybyggt
Lars Nordström, Råinjärvs intresseförening

– De ska riva Folkets hus (Skogsgården, reds anm) som varit aktivt i 75 år. Och Torsby kommun beviljar rivningsansökan och säger att det finns varken historiskt eller kulturhistoriskt värde i Folkets hus och det motsätter vi oss, säger Lars Nordström.

– Folkets hus ligger på andra sidan vägen och har ingenting med dammen att göra, så det är överklagat. Vi motsätter oss inte rivningen av det som ligger närmast dammen, utan det vi vill är att bevara gamla Folkets hus och ett servicehus som är relativt nybyggt, tillägger Lars Nordström.

Fortum svarar i mejl att byggnaderna på västra sidan om länsväg 954 inte kommer att bevaras, att man idag inte har datum klart för rivning, att rivningen av campingen inte har något att göra med eventuell dammutrivning vid Råinjärv, och att man har kännedom om att Torsby kommuns beslut har överklagats.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCampingDammarFastigheterFortumFortum SverigeKindsjönRåinjärvTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.