Hoppa till huvudinnehållet

Frödingsällskapet belönar hjärnforskning: ”Stor upptäckt i Frödingvärlden”

Publicerad:
Fredrik Höglund är vice ordförande i Gustaf Frödingsällskapet och ser i år fram emot fyra Frödingdagar. Redan på fredag, den 18 augusti, inleds årets stora Frödingfest med en viskväll med öppen scen på Alsters herrgårdscafé.
Fredrik Höglund är vice ordförande i Gustaf Frödingsällskapet och ser i år fram emot fyra Frödingdagar. Redan på fredag, den 18 augusti, inleds årets stora Frödingfest med en viskväll med öppen scen på Alsters herrgårdscafé. Foto: Lena Richardson

Frödingfest i dagarna fyra – och prisceremonier både för en nutidspoet och för två eldsjälar som utfört en mycket speciell hjärnforskning.

Det utlovar Frödingsällskapet, när skaldens födelsedag närmar sig.

– 2023 är programmet större än någonsin, säger Fredrik Höglund, vice ordförande.

Den 22 augusti 1860 föddes Gustaf Fröding på Alsters herrgård.

163 år senare är Frödingdagarna en sedan länge etablerad tradition kring födelsedagen. I år räcker programmet hela fyra dagar: fredag, lördag, söndag och tisdag.

– Vi har förlängt Frödingdagarna med en dag. Vi vill bygga ut Frödingdagarna och utveckla evenemanget, berättar Fredrik Höglund.

Viskväll med öppen scen

Den nya dagen i sammanhanget är fredagen, den 18 augusti, då hela Frödingfesten sparkas igång med öppen scen i kaféet på Alsters herrgård på kvällen. Då får alla som vill kliva fram och läsa dikter, spela, sjunga eller på annat vis tolka Fröding.

– Det är många som håller på med Fröding på olika sätt. Det kommer att bli diktläsning och en och annan skröna kommer nog att förmedlas. Den värmländska berättartraditionen står i centrum och då är både musik och skrönor med, säger Fredrik Höglund.

Han är själv redo att ta steget upp på scen – ”Det kan jag nog inte hålla mig ifrån!” – och då blir det troligen något ur favorit-diktsamlingen Räggler å paschaser.

Förutom den sedvanliga visfesten vid Gustaf Frödingstatyn i Karlstad på skaldens födelsedag den 22 augusti, bjuder Frödingssällskapet i år även in till en visfest på Alster under fredagskvällen, den 18 augusti.
Förutom den sedvanliga visfesten vid Gustaf Frödingstatyn i Karlstad på skaldens födelsedag den 22 augusti, bjuder Frödingssällskapet i år även in till en visfest på Alster under fredagskvällen, den 18 augusti. Foto: Lena Richardson

– Det är ett privilegium att förstå och få förmedla den värmländska dialekten, säger han och ser fram emot en lång och variationsrik kväll.

– Caféet stänger 21 och är vi inte klara då får vi fortsätta ute i parken.

Lind får lyrikpriset

Under lördagen blir det en heldag i och kring Magasinet vid Alsters herrgård. Då ska bland annat två prisutdelningar ske.

Som NWT tidigare berättar är det poeten Jörgen Lind, som får ta emot Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris. Han är född i Umeå 1966, bor i Göteborg och kommer själv att vara på plats.

Också årets hedersmedalj ska delas ut. I år hedras två personer: den värmländske illustratören David Liljemark och överläkaren Birgitta Sundelin von Feilitzen från Karolinska sjukhuset.

Udda hjärnforskning

De belönas för en mycket annorlunda hjärnforskning. Eller ska man kanske säga hjärnefterforskning?

– Det är speciellt. Det är inte ofta det sker sådana stora upptäckter i Frödingvärlden. Man tycker att det mesta borde vara dokumenterat redan, men det dyker upp något okänt brev eller dikt ibland – men att hans hjärna skulle bli återupptäckt, det trodde man ju inte! säger Fredrik Höglund.

Gick under radarn

Egentligen, konstaterar han, har det aldrig varit någon hemlighet att Gustaf Frödings hjärna sparats till eftervärlden i en glasburk.

– Men den kunskapen har gått under radarn för hela Frödingvärlden!

Gustaf Fröding-skulpturen blickar mot skaldens födelsehem Alsters Herrgård.
Gustaf Fröding-skulpturen blickar mot skaldens födelsehem Alsters Herrgård. Foto: Lena Richardson

Två gamla tidningsnotiser, från 1912 och 1943, där hjärnan nämns, satte David Liljemark på spåren. Efter många efterforskningar lyckades han och patologen Birgitta Sundelin von Feilitzen lokalisera den. Hur detta gick till skildrade han i en artikel som NWT publicerade i vintras.

– Det var en kombination av hans djupa Frödingintresse och hennes sakkunskap som gjorde att vi kunde få klarhet i hjärnans öde. Det var en lyckosam kombination, säger Fredrik Höglund.

David Liljemark berättade i NWT i vintras om ”jakten på Frödings hjärna”. (Arkivbild)
David Liljemark berättade i NWT i vintras om ”jakten på Frödings hjärna”. (Arkivbild) Foto: Mats Dahlberg

Frödinghjärnan förvaras på MHK, Medicinens historia och kulturarv, vid Karolinska institutet i Solna och där verkar den bli kvar. Medaljörerna ska berätta mer om detta på lördag.

Busstur i Frödingland

Bland övriga programpunkter under lördagen finns ett framträdande av skådespelaren Marika Lindström och en performance med konstnärsgruppen Otalt.

Dag 3 i Frödingfirandet är söndagen, då det vankas guidad busstur i Alsterdalen, Frödings barndomsbygd, och dessutom stadsvandring inne i Karlstad.

Dag 4 är själva födelsedagen, på tisdagen, och firas med den årliga visfesten vid Frödingstatyn inne i Karlstad.

”Dörrarna står öppna”

För Frödingvänner är Frödingdagarna en av årets stora höjdpunkter. Sällskapet vill dock nå fler än de redan frälsta.

– Ett knep är att allt är helt öppet för allmänheten. Vår ambition är att det ska vara hög kvalitet på innehållet, fri entré till alla programpunkter. Dörrarna till magasinet står öppet under hela lördagen och det brukar vara fullsatt, säger Fredrik Höglund.

På Alsters herrgård finns både en Frödingskulptur och en gyllene inskription, som knyter skalden till platsen.
På Alsters herrgård finns både en Frödingskulptur och en gyllene inskription, som knyter skalden till platsen. Foto: Lena Richardson

Framtida Frödingdagar kan bli än fler och större.

– Vi får se vilka vägar det tar. Det kan bli Frödingdagarna på turné eller att det växer till en hel Frödingfestival. Det får vi se!

Han konstaterar att ”det fylls på med Frödingintresserade hela tiden” och att man brukar se både värmlänningar och tillresta i publiken.

– Vår ambition med att bygga ut Frödingdagarna är att det inte bara ska vara ett stort evenemang i kulturåret i Karlstad, utan vi vill att Frödingdagarna ska ha nationella dimensioner.

Fröding ”frisk och kry”

Frödingsällskapet har cirka 1500 medlemmar, vilket gör det till ett av landets största författarsällskap.

Gustaf Fröding, här på ett porträtt från 1895, föddes på Alster den 22 augusti 1860. Han dog i Stockholm den 8 februari 1911.
Gustaf Fröding, här på ett porträtt från 1895, föddes på Alster den 22 augusti 1860. Han dog i Stockholm den 8 februari 1911. Foto: TT

– Vi vill vara ett brett litterärt sällskap. Fröding räknades som en folkskald, till skillnad från smalare kulturskalder. Det är så i allt vi gör; vi vill ha med både det fina, smala och det breda, folkliga. Så är det även i våra årsböcker. Det ska finnas något för alla där, både de djupt intresserade och redan frälsta och de som vill upptäcka.

Och hur lever Fröding och hans diktning?

– Han lever i högsta grad. Vi ser ju bland annat på Alster hur sju konstnärer skapat konstverk i dialog med Fröding. Han läses, han tonsätts och han sjungs. Han är frisk och kry! säger Fredrik Höglund.

Fröding på engelska: ”Internationella fans kan ta del”Frödings hjärna blir kvar i burken: ”En länk bakåt till annat sätt att tänka”

Artikeltaggar

AlsterAlsters HerrgårdDavid LiljemarkGustaf FrödingGustaf Fröding-sällskapetKarlstadKarolinska institutetKonstLitteraturMarika LindströmMusikNöje/KulturOtaltPoesi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.