Hoppa till huvudinnehållet

Catta Neuding: Arkitektur var politik i både öst och väst

Publicerad:
Än i dag sträcker sig före detta Forum, numera Novotel, mot himlen, skriver Catta Neuding. (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)
Än i dag sträcker sig före detta Forum, numera Novotel, mot himlen, skriver Catta Neuding. (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en) Foto: Janusz Jurzyk/Wiki Creative Commons

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Nyfikenheten var stor, och många Warszawabor hittade på olika anledningar att få ta en omväg förbi bygget och stanna till och titta lite, skriver Catta Neuding.

Vid ett weekendbesök i Warszawa noterar jag hur radikalt staden har förändrats sedan kommunismens fall. På 1980-talet var det en grå stad med låg bebyggelse. Stadsbilden dominerades av två byggnader som var högre än alla andra. Dels Kulturpalatset, en kommunismens koloss, Storebror som såg dig vart du en gick i staden. Dels, märkligt nog, hotell Forum. Ett i allra högsta grad västerländskt och kapitalistiskt bygge.

Äldre Warszawabor minns mycket väl när Forum byggdes år 1972, med tanke på vilket enormt spektakel det var på den tiden. Världen var annorlunda då. Sovjetunionen hade vunnit rymdracet och den sovjetiske kosmonauten Jurij Gagarin var den förste mannen i rymden. Med sin kapsel Vostok 1 hade han år 1961 flugit ett varv runt jorden. Rimligt och helt självklart, tyckte man i Warszawa, att det var just ett socialistiskt bygge som tagit människan till rymden.

Mer skrämmande var det däremot när amerikanerna skickade iväg Alan Shepard på samma resa. Hur i hela friden vågade Shepard sätta sig i en farkost byggd av kapitalister? Som omänskligt bara tänkt på vinst när de byggt, snarare än säkerhet? Som inte brydde sig om människoliv utan bara ville tjäna pengar?

Med detta synsätt som bakgrund får man förstå att Warszawaborna reagerade när svenskägda och helt säkert kapitalistiska Skanska fick i uppdrag att bygga Warszawas största hotell, särskilt avsett för internationella gäster.

Nyfikenheten var stor, och många Warszawabor hittade på olika anledningar att få ta en omväg förbi bygget och stanna till och titta lite. Det var ju inte ofta man fick möjlighet att skåda sin fiende ”in action”. Ett kapitalistiskt bygge, det förstod ju alla hur det måste gå till. En förman med piska och arbetare som blev slagna om de inte presterade. Långsamt skulle det gå, eftersom arbetarna naturligtvis var undernärda. Dåligt skulle det bli, eftersom kapitalister inte brydde sig om kvalitet.

Förväntningarna kom naturligtvis helt på skam. Skanska kunde inte uppbringa en enda piska på sin arbetsplats. Däremot en massa andra konstigheter: Hela, rena, nyktra och välnärda arbetare som gick runt i lugn och ro och inte verkade göra så mycket alls. Som inte alls verkade stressade av vinstkraven. Faktum var att de var så pass lugna att de hade tid med frekventa fikapauser.

Ändå gick bygget på något sätt framåt med rekordfart. Efter bara två år stod Hotell Forum färdigt, betydligt snabbare än något annat bygge i Warszawa på den tiden. Med hotell Forum som också en rejäl spricka i den kommunistiska propagandan.

Än i dag sträcker sig före detta Forum, numera Novotel, mot himlen. Men byggnaden dominerar inte stadsbilden på samma sätt längre. I dag står skyskraporna tätt i Warszawa och staden flödar över av färg och liv. Kommunismen är i dag endast ett minne, och ett grått och tråkigt sådant som man helst vill lämna långt bakom sig. (SNB)

Catta Neuding

Programledare i Axess TV och tidigare teaterchef

Artikeltaggar

ArkitekturAxessHotellNäringslivResorRymdenSkanskaSovjetunionenStressWarszawa