Arvika kommun antar inte det förlikningsbud som Robin Dahlén skickat in via sin advokat Stefan Liliebäck. Därmed fortsätter rättsprocessen mellan parterna.
– De vill inte ens komma till förhandlingsbordet för att diskutera en förlikning med Robin, säger advokat Stefan Liliebäck.
I förlikningsbudet ingår att kommunen ska ta ansvar och be om ursäkt till Robin Dahlén samt föreslå en förlikningssumma som de själva får bestämma.
– Det är ett ganska generöst förlikningsbud. Sedan får ju Robin bestämma att säga ja eller nej till en sådan summa, men så var det förlikningsbudet formulerades att de själva får välja en summa. Det är en förlikningssumma som naturligtvis inte ska ligga på den nivå som Robin yrkade på, tre miljoner, men det ska inte heller vara en krona, säger Stefan Liliebäck.
Man har haft för beredskap för det beslut som kommunen nu tagit.
– Det är ingen katastrof. Vi har stämt Arvika kommun för att kommunen ska betala ett skadestånd till Robin på tre miljoner, så den processen är ju igångsatt.
Hänvisar till preskription
Kommunen hänvisar till att ärendet är preskriberat, något som advokat Stefan Liliebäck inte håller med om.
– Det föreligger inte någon preskription, det är en av grundbultarna i Robins talan. Det finns rättsfall i högsta domstolen som pekar i den riktningen. I ett sådant här fall började preskriptionstiden löpa ut när Robin hade reella möjligheter vilket är när han blev oskyldighetsförklarad våren 2018.
I juni hölls en så kallad muntlig förberedelse med rätten och parterna. När domaren tog upp frågan om att avsluta målet genom en förlikning nappade Robin Dahlén och Stefan Liliebäck på det.
– Vi avgav ett förlikningsbud till domaren som vi bad domaren förmedla till kommunen. Det gjorde domaren också. Kommunen fick på sig till idag att svara på förlikningsbudet, och nu har de svarat att de inte ens vill diskutera. De vill inte ens komma till förhandlingsbordet för att diskutera en förlikning med Robin, säger Stefan Liliebäck.
Nu ser det alltså inte ut att bli någon förlikning utanför rätten. Robin Dahlén står fast vid sitt yrkande som han framställt till domstolen om ett skadestånd på tre miljoner.
– I samband med sammanträdet med rätten i juni yrkade kommunen att Robins talan skulle avvisas på grund av preskription, och om man avvisar en talan innebär det att den inte blir prövad överhuvud taget. Då förmådde domaren förklarade för kommunen att ett sådant yrkande inte kan framställas med bakgrund av att det föreligger preskription. En sådan preskriptionsinvändning får man göra, men den ska inte ha effekt att talan avvisas.
”Saknas kompetens”
Liliebäck menar att det saknas juridisk kompetens hos kommunen.
– De är säkert kompetenta på andra områden, gräva rör och vattenledningar kan de säkert, men just när det gäller juridiska frågor saknas det kompetens.
Han tycker att det bästa vore att göra upp utanför rätten.
– En fortsatt process för ju med sig kostnader och sedan är det en anspänning att vara inblandad i en sådan här tvist. Det bästa är ju att lägga det bakom sig och träffa en förlikning som båda parter är nöjda med. Man brukar säga att om båda är missnöjda så är det en bra förlikning.
Hur agerar ni nu?
– Vi får se hur tingsrätten reagerar på det här beskedet, att kommunen inte ens vill sätta sig vid förhandlingsbordet. Men tingsrätten har sagt att de avser att pröva frågan om preskription genom en mellandom.
Fotnot: tidningen söker kommunen.
Robin Dahlén lämnar förlikningsbud – vill att kommunen medger fel